print
Institutiile financiare europene au lansat un fond pentru infrastructurile din transport si energie
11.12.2009
Accesări: 1631

http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_18966/Institutiile-financiare-europene-au-lansat-un-fond-pentru-infrastructurile-din-transport-si-energie.html

Sase institutii financiare publice europene, printre care Banca europeana de investitii (BEI) si Caisse des Depots din Franta, au lansat un fond pentru dezvoltarea infrastructurilor in sectorul transporturilor si cel energetic, transmite AFP, preluata de Agerpres si Afacerea.

Fondul „Marguerite“ are un capital initial de 600 milioane de euro, insa au fost chemati sa participe si alti investitori publici sau privati, pentru ca fondul sa ajunga la valoarea totala de 1,5 miliarde de euro pana la finalul lui 2011, au anuntat cele sase institutii intr-un comunicat comun.
Fondul va servi investitiilor „din infrastructura, pentru a pune in aplicare politicile cheie ale UE in domeniul schimbarilor climatice, al securitatii energetice si al retelelor transeuropene“, se mai arata in comunicat.
Banca europeana de investitii (BEI), Caisse des Dépots (Franta), Cassa Depositi e Prestiti (Italia), KfW (Germania), Instituto de Credito Oficial (Spania) si PKO Bank Polski (Polonia) s-au angajat
cu 100 milioane fiecare. Este prima initiativa comuna a marilor institutii financiare europene.
Ideea acestui „fond suveran“ european de investitii publice in infrastructuri, care vor ajuta Europa sa iasa din criza economica, a fost lansata in septembrie 2008 de ministrul italian de Finante, Giulio Tremonti. Ea a fost validata de ministrii de fnante si conducatorii de state din UE in decembrie 2008, in cadrul planului european de relansare economica.
„Marguerite“ va furniza fonduri intreprinderilor implicate in „retelele transeuropene“ (de energie si transport), precum si in proiectul privind energiile refolosibile.

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2024 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate