print
Guvernul vrea infiintarea Autoritatii Romane de Conservare a Energiei si Eficientei Energetice
21.12.2012
Accesări: 1393

 

http://www.green-report.ro/stiri/guvernul-vrea-infiintarea-autoritatii-romane-de-conservare-energiei-si-eficientei-energetice

 

Guvernul doreste sa infiinteze o noua autoritate cu atributii in zona conservarii energiei si a eficentei energetice, potrivit Planului de guvernare.

 

"Sustinerea programelor de eficienta energetica prin identificarea de noi fonduri de investitii si infintarea autoritatii romane de conservare a energie si eficientei energetice", se arata in documentul executivului.

O astfel de autoritate a exista pana in 2009, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei, care la data respectiva a fost desfiintata si comasata prin absorbtie de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), activitatea acesteia reorganizandu-se in cadrul Directiei Proiecte si Autorizatii in Domeniul Eficientei Energetice.

Alte obiective ale Guvernului sunt alimentarea zonelor rurale izolate cu generatoare eoliene sau cu microhidrocentralele, "continuarea internalizarii costurilor de mediu in pretul energiei" si promovarea unui scheme de sprijin prin "certificate albe" pentru stimularea investitiilor in cresterea eficientei energetice, "in conformitate cu practicile europene".

In sectorul energiilor alternative, Guvernul vizeaza "perfectionarea" pietei de certificate verzi, in vederea atragerii capitalului privat in proiecte de investitii, incurajarea culturilor de plante energetice si productia de biocombustibil.

Potrivit programului de guvernare, Guvernul va stabili care sunt sursele regenerabile de energie care trebuie incurajate, "tinand cont de tehnologiile existente, resursele locale inca nevalorificate, potentialul de stimulare a altor sectoare economice, efectele asupra balantei comerciale".

De asemenea, schema de sprijin pentru productia de energie regenerabila va fi corelata cu costul tehnologiei utilizate.

Un alt obiectiv al Guvernului este "perfectionarea pietei de certificate verzi, in vederea atragerii capitalului privat in investitiile din domeniul surselor regenerabile".

 

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2020 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate