http://www.green-report.ro/stiri/statie-pentru-preluarea-energiei-eoliene-din-tara
Punerea in functiune a noii statii de la Tariverde care va prelua toata energia eoliana de la centralele din Romania este un examen trecut cu brio, a declarat Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Mediului, in cadrul conferintei Mediafax Talks about Energy. Aceasta realizare aduce tara noastra in randul statelor europene care au vorbit mai putin despre energie regenerabila, dar au facut mai multe, considera acesta.
Serban a facut o prezentare a resurselor si sistemului energetic mentionand ca in doi-trei ani Romania isi va adapta strategia nationala la strategia europeana. In ce priveste mineritul, Tudor Serban a precizat ca acesta este o traditie in Romania si ca nu ar trebui sa se renunte la acest tip de exploatare.
“In curand vom realiza o hidrocentrala noua la Islaz, impreuna cu bulgarii. Este un pas inainte chiar daca ar putea reduce randamentul hidrocentralelor de la Portile de Fier I si II, daca va fi amplasata intr-un loc mai putin potrivit”, a declarat Tudor Serban. Acesta a precizat ca Romania nu se poate dispensa deocamdata de energia pe baza de carbune, chiar daca este poluanta.
Serban s-a referit si la Legea 220 a energiilor regenerabile care va fi finalizata zilele urmatoare, asteptata de investitorii straini, pregatiti pentru proiecte in Romania.
Noua strategie energetica a Romaniei, potrivit secretarului de stat, trebuie sa asigure energie continua si eficienta pentru consumatori in siguranta totala si la preturi aceesibile industriei si populatiei. De asemenea, aceasta trebuie sa fie adaptata la strategia industriala a Romaniei, un subiect mai putin previzibil si discutat.
“Exista, in prezent 17 proiecte la Ministerul Economiei in valoare de peste 70 de milioane de euro care vor sa intre in sistemul energetic si peste 480 de proiecte pe energie neconventionala. Deci, este o activitate care incepe sa mearga pentru ca atragerea fondurilor structurale si europene este printre putinele noastre optiuni de a gasi bani”, a adaugat Tudor Serban.
2.000 de megawati la Tariverde
Octavian Lohan, director adjunct CNESEE Transelectrica, a declarat ca, de luni, va lua startul proiectul eolian de la Tariverde. “Energia eoliana nu a fost folosita pana acum pentru ca e scumpa si trebuia sa ne impinga cineva de la spate. Iata ca ne-au impins schimbarile climatice”, a spus Lohan.
“Deja sunt instalate 70 turbine de 2,5 MW fiecare, iar de luni vom incepe testele de punere in functiune a statiei Tariverde (in Dobrogea - n.r.). Statia are capacitatea de a prelua energia produsa in unitati cu o putere cumulata de peste 2.000 MW", a afirmat Lohan.
In Romania sunt instalati in prezent doar 14 MW in turbine eoliene.
El a adaugat ca in prezent retelele de transport al energiei ale Transelectrica pot prelua energie produsa de 3.000 MW in turbine eoliene.
Cel mai avansat proiect eolian din Romania este cel al gruplui ceh de utilitati CEZ, la Fantanele.