print
Producerea biogazului din deşeurile industriei producătoare de zahăr la fabrica de zahăr din Drochia, Sudzucher Moldova S.A.
31.03.2010
Accesări: 1019
http://www.mediu.gov.md/md/newslst/1211/1/4240/

    La 31 martie curent, în incinta Primăriei or. Drochia a avut loc prezentarea Proiectului privind utilizarea deşeurilor de la producerea zahărului în scopuri energetice, care se preconizează a fi implementat la fabrica de zahăr din Drochia, Sudzucher Moldova S.A.. La acest eveniment au participat reprezentanţii Ministerului Mediului Vasile Scorpan, managerul oficiului „Schimbarea climei” şi Virginia Roşca, şef secţie managementul deşeurilor şi substanţelor chimice, reprezentanţi ai Administraţiilor Publice Centrale, ai Administraţiei raionului Drochia, ai organizaţiilor neguvernamentale, agenţi economici şi reprezentanţi ai mass-media. Scopul acestei prezentări a constat în mediatizarea Proiectului în cauză şi consultarea cu publicul larg al obiectivelor şi rezultatelor preconizate.

    Anual, fabrica de zahăr din Drochia Sudzucher Moldova S.A. prelucrează circa 300 mii tone de sfeclă de zahăr. În rezultatul procesului tehnologic se obţin circa 80 mii tone de borhot deshidratat. Această cantitate de borhot nu este solicitată pe piaţă şi în consecinţă se acumulează la fabrică în formă de deşeuri, care la rândul lor creează probleme pentru mediul ambiant. În scopul soluţionării acestei probleme în perioada 2010-2012 se preconizează construcţia unei staţii de prelucrare biologică a acestor deşeuri în scopul obţinerii biogazului şi a fertilizanţilor organici pentru sol. Această staţie va avea capacitatea anuală de producere a circa 10 milioane 300 mii metri cubi de biogaz cu un conţinut de circa 55-70% metan. Metanul respectiv va fi utilizat în procesul tehnologic al fabricii de zahăr din Drochia şi va permite reducerea consumului de gaze naturale la această întreprindere cu circa 50% din consumul anual actual. Această tehnologie de utilizare a deşeurilor va avea un efect benefic asupra mediului ambiant şi concomitent va spori potenţialul economic al întreprinderii prin reducerea preţului de cost a produsului final şi crearea de noi locuri de muncă la întreprindere. Beneficiile de mediu vor fi valorificate prin intermediul Mecanismului Dezvoltării Nepoluante a Protocolului de la Kyoto a Convenţiei-cadru a Organizaţiei naţiunilor Unite cu privire la schimbarea climei, la care Republica Moldova este parte din anul 1995. În cadrul acestei şedinţe, reprezentanţii Ministerului Mediului au explicat participanţilor principiile şi procedurile naţionale şi internaţionale prin intermediul cărora pot fi implementate astfel de Proiecte.

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2024 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate