print
Schimbari climatice: Comisia Europeana vrea continuarea eforturilor, dupa esecul de la Copenhaga
10.03.2010
Accesări: 193
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_19627/Schimbari-climatice-Comisia-Europeana-vrea-continuarea-eforturilor-dupa-esecul-de-la-Copenhaga.html

Comisia Europeana a prezentat o strategie menita sa contribuie la mentinerea ritmului eforturilor globale de combatere a schimbarilor climatice. Comunicarea propune ca UE sa treaca imediat la implementarea Acordului de la Copenhaga, incheiat in decembrie anul trecut, in special a mecanismului de asistenta financiara initiala rapida pentru tarile in curs de dezvoltare.

UE mai trebuie sa militeze in continuare in favoarea unui acord global solid si obligatoriu din punct de vedere juridic, care sa permita participarea efectiva a tuturor tarilor la actiunile de combatere a schimbarilor climatice. In acest scop, este necesara integrarea Acordului de la Copenhaga in negocierile din cadrul ONU si remedierea deficientelor Protocolului de la Kyoto. Va fi esential ca UE sa initieze actiuni de cooperare, pentru a asigura astfel sprijinul necesar negocierilor din cadrul ONU, aceasta responsabilitate urmand sa revina Comisiei, in stransa colaborare cu Consiliul si beneficiind de sprijinul Parlamentului European.
 
Presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a declarat: „Comisia este hotarata sa mentina ritmul sustinut al eforturilor globale de combatere a schimbarilor climatice;Comunicarea de astazi defineste o strategie clara cu privire la urmatoarele etape care vor trebui parcurse pentru a revigora negocierile internationale si a determina participarea partenerilor nostri la demersul propus.  Voi invita urmatorul Consiliu European sa sprijine aceasta strategie tinand seama totodata de consultarile ulterioare pe care, la rugamintea mea, Comisarul Hedegaard le va desfasura cu principalii parteneri internationali.”
Connie Hedegaard, Comisarul european pentru politici climatice, a declarat: „Controlul schimbarilor climatice este posibil numai daca toti marii producatori de emisii iau masuri in acest sens. Evident, nimeni nu si-ar dori mai mult decat mine sa putem solutiona toate  problemele la conferinta din Mexic, insa din pacate acest lucru este prea putin probabil, avand in vedere semnalele care ne parvin din capitalele mai multora dintre principalele tari producatoare de emisii. Copenhaga a reprezentat pentru intreaga lume o sansa unica, de care insa nu s-a profitat pe deplin. In prezent, trebuie sa consolidam elanul initial, sa facem tot posibilul pentru a obtine rezultate concrete si importante cu ocazia conferintei de la Cancun si, totodata, sa ne asiguram ca se va ajunge la un acord privind forma juridica cel mai tarziu cu ocazia reuniunii din Africa de Sud.Copenhaga a reprezentat un pas inainte.Desi Acordul de la Copenhaga nu s-a ridicat la nivelul ambitiilor Europei, sustinerea tot mai ampla de care acesta se bucura la nivel mondial ii ofera Uniunii Europene oportunitatea de a o valorifica si de a o traduce in fapte.Modul cel mai convingator in care Europa isi poate dovedi pozitia de lider il constituie luarea de masuri tangibile si ferme pentru a deveni regiunea cu cel mai mare respect fata de mediu din lume, ceea ce va duce totodata la consolidarea securitatii noastre energetice, la stimularea unei cresteri economice mai ecologice si la crearea de noi locuri de munca.”
 
Foaia de parcurs a negocierilor
Comunicarea propune o foaie de parcurs pentru procesul de negocieri din cadrul ONU care va reincepe in aprilie. Orientarile strategice cuprinse in Acordul de la Copenhaga – care nu au fost adoptate oficial printr-o decizie a ONU – trebuie integrate in textele de negociere ale ONU ce constituie baza viitorului acord global privind clima. UE ar fi pregatita sa ajunga la un acord
global obligatoriu din punct de vedere juridic cu ocazia conferintei ONU privind clima de la Cancun (Mexic) care va avea loc la sfarsitul acestui an, insa Comisia recunoaste ca divergentele de opinii dintre tari ar putea duce la intarzierea adoptarii unui acord pana in 2011. UE este pregatita in acest sens, insa este posibil ca restul lumii sa nu fie in aceeasi situatie;prin urmare, trebuie sa adoptam un demers etapizat.
Acordul de la Copenhaga
Acordul de la Copenhaga reprezinta un pas inainte spre indeplinirea obiectivului UE de incheiere a unui acord global obligatoriu din punct de vedere juridic privind clima, care ar urma sa intre in vigoare in 2013, la finalul primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto.Acordul sprijina obiectivul central al UE, si anume limitarea incalzirii globale la maximum 2sC peste temperatura din perioada preindustriala, pentru a preveni astfel efectele cele mai nefaste ale schimbarilor climatice.
Pana in prezent, tarile industrializate si cele in curs de dezvoltare, responsabile de peste 80% din emisiile globale de gaze cu efect de sera, au inclus in acord propriile obiective sau actiuni in materie de emisii.Acest fapt arata vointa ferma a majoritatii natiunilor de a-si intensifica eforturile de combatere a schimbarilor climatice.
Integritatea ecologica
Negocierile la nivel international trebuie sa garanteze ca viitorul acord global va avea un inalt nivel de integritate ecologica si ca va contribui efectiv la limitarea incalzirii globale la maximum 2°C. Protocolul de la Kyoto ramane elementul de baza al procesului desfasurat in cadrul ONU, insa numarul limitat de tari care fac obiectul acestuia si gravele sale deficiente sunt probleme care trebuie rezolvate.Nesolutionarea acestor deficiente, legate de normele de contabilizare a emisiilor provenite din silvicultura si de gestionarea, la nivel national, a drepturilor de emisie a dioxidului de carbon ramase neutilizate din perioada 2008-2012, ar duce la anularea angajamentelor actuale ale tarilor industrializate in materie de reducere a emisiilor.
Eurodeputata Rovana Plumb, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI), a depus marti o declaratie in scris aferenta dezbaterii din plenul PE privind Declaratia Comisiei Europene vizand "Politica internationala privind schimbarile climatice dupa Conferinta de la Copenhaga: revigorarea negocierilor internationale prin actiuni imediate". Ea afirma ca trebuie revizuita  strategia Uniunii Europene in lumina esecului de la Copenhaga, astfel incat sa se obtina un acord juridic obligatoriu in Mexic.
"Consider ca am invatat din esecul de la Copenhaga si, pentru a demonstra acest lucru, trebuie sa ne revizuim strategia in vederea obtinerii un acord juridic obligatoriu in Mexic. Este nevoie de actiuni prompte pentru a transpune in fapte acordul politic, precum operationalizarea celor 7,2 milioane euro destinate 'finantarii initiale rapide' pentru tarile in curs de dezvoltare", se arata in declaratie.

 
Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2024 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate