print
Urmatorii 40 de ani, cruciali pentru mediu
12.01.2010
Accesări: 148
http://www.green-report.ro/stiri/purmatorii-40-de-ani-cruciali-pentru-mediup

Oficialii guvernamentali ar trebui sa faca tot posibilul pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera in cursul urmatorilor 40 de ani, pentru a evita inrautatirea iremediabila a conditiilor climatice pe termen lung, se arata intr-un studiu publicat luni si citat de AFP, informeaza Mediafax.

Cercetatorii au examinat, cu ajutorul unui program informatic, cum diferite niveluri de emisii de gaze cu efect de sera (GES) in 2050 ar putea impiedica atingerea obiectivului de a limita cresterea temperaturii terestre la 2 sau 3 grade peste media erei preindustriale.
La summit-ul de la Copenhaga al ONU din decembrie, tarile au incheiat un acord minimal care a subliniat necesitatea de a limita cresterea temperaturii planetei cu 2 grade, dar a ramas foarte ambiguu in legatura cu metodele de a atinge acest obiectiv.
Studiul defineste pragurile critice care, daca sunt depasite in 2050, ar impiedica atingerea obiectivelor de variatie maxima de temperatura la sfarsitul secolului, cu tehnologiile energetice actuale.
2 grade Celsius  - misiune greu de atins
Unul dintre scenariile analizate de acesti experti arata ca ar fi necesara reducerea emisiilor GES cu aproximativ 20 la suta fata de nivelul lor din 2000, pentru a limita la 2 grade cresterea temperaturii globului la sfarsitul secolului.
Potrivit unui al doilea scenariu in care cererea de energie si de teren arabil ar creste mai rapid, reducerea emisiilor GES ar urma sa fie de 50 la suta.
Autorii raportului conchid ca o astfel de reducere este dificil de realizat cu sursele cunoscute de energie.
Aceste activitati la care participa cercetatori americani si europeni apar in analele Academiei americane de stiinte (PNAS), datate din 11 ianuarie.
"Simularile noastre arata ca, in anumite cazuri, chiar daca facem tot ce este posibil pentru a reduce emisiile de GES pana in 2050, avem doar 50 la suta sanse sa putem limita cresterea temperaturilor terestre la doua 2 pana la sfarsitul anului 2100 si doar daca facem tot ce este posibil in cea de-a doua jumatate a secolului", explica Keywan Riahi, cercetator la International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) din Austria, coautor al studiului.
"Chiar daca Guvernele sunt de acord asupra unui obiectiv pe termen lung, fara a limita emisiile GES in cursul urmatoarelor decenii, s-ar putea sa descoperim ca suntem incapabili sa atingem acest scop, pentru ca unele optiuni dezirabile ar putea sa nu mai fie posibile din punct de vedere tehnologic sau ar putea deveni mult prea costisitoare", explica Brian O'Neill, un cercetator de la National Center for Atmospheric Research din Statele Unite, coautor al raportului.
 

 
Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2024 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate