print
Acordul de la Copenhaga a devenit operational
21.12.2009
Accesări: 292
http://www.green-report.ro/stiri/pacordul-de-la-copenhaga-devenit-operationalp

Conferinta ONU a "luat nota" sambata dimineata de Acordul de la Copenhaga impotriva incalzirii globale, incheiat vineri, ceea ce il face operational, potrivit unui analist, transmite AFP, citata de Mediafax.
Acest acord adoptat vineri de liderii a 30 de state industrializate si emergente a fost prezentat celor 193 de tari membre ale Conventiei ONU privind clima.
Termenul a "lua nota" "acorda un statut legal suficient pentru a face acordul operational fara a fi nevoie de aprobarea partilor", a explicat Alden Meyer, directorul Union of concerned scientists.
Acordul de la Copenhaga, un document de numai trei pagini, fixeaza ca obiectiv limitarea incalzirii planetei la 2 grade Celsius in raport cu nivelurile preindustriale.
Acesta prevede de asemenea 30 de miliarde de dolari pe termen scurt (anii 2010, 2011 si 2012), apoi o crestere pana la 100 de miliarde de dolari pana in 2020, destinati cu prioritate tarilor celor mai vulnerabile, pentru a le ajuta sa se adapteze la impactul schimbarilor climatice.
Dezamagire si neincredere in acord
Summitul pentru clima de la Copenhaga, ce trebuia sa marcheze sfarsitul a doi ani de negocieri, a riscat sa se termine fara a se ajunge la un acord clar de combatere a incalzirii globale, desi pentru infaptuirea acestuia s-au adunat vineri in capitala daneza 120 de lideri de stat din toata lumea.
Din Hopenhagen, am ajuns la Brokenhagen, comenta amar un delegat african, in opinia caruia statele bogate au facut din nou ceea ce au stiut dintotdeauna cel mai bine: sa-si impuna cu forta punctul de vedere.
Dupa lungi negocieri si jocuri de culise, presedintele american Barack Obama a reusit sa smulga Chinei, Indiei, Braziliei si Africii de Sud un acord pe care el insusi l-a caracterizat ca ”imperfect”. Reactia mai multor state in curs de dezvoltare, precum Venezuela sau Tuvalu, a fost violenta si a pus in mod real sub semnul intrebarii adoptarea unui acord politic unanim.
„Fair Deal! Yes You Can!”
Pe culoarele cladirii Bella Center circulau vineri noaptea numai mesaje contradictorii, jurnalistii nestiind exact ce se va intampla pana in ultimul moment. Delegatii care ieseau din cand in cand din sala de negocieri erau asaltati de camerele de televiziune si de reporteri, fara sa poata insa sa ofere un raspuns edificator.
La ore bune dupa miezul noptii, toata lumea astepta cu sufletul la gura deznodamantul negocierilor maraton, cu-atat mai mult cu cat oboseala isi pusese amprenta asupra tuturor – delegati, jurnalisti sau organizatori. Unii motaiau pe scaune, terminati de diferentele de fus orar si de orele nesfarsite petrecute in Bella Center.
Singurii care au pareau sa nu fie afectati oboseala erau zecile de tineri protestatari de la Climate Justice Action postati in fata complexului, care, pe un frig de crapau pietrele, strigau cat ii tinea gura mesaje impotriva lipsei de angajament al statelor bogate. „Fair deal. Yes you Can” (”Un acord echitabil. Da, puteti!”, n.r.), scandau acestia, facand aluzie la celebrul slogan de campanie electorala a presedintelul Barack Obama.

Tratat golit de continut
Discursul de mai devreme al liderului american ii dezamagise profund pe multi jurnalistilor prezenti la centrul de presa din Bella Center, care remarcau lipsa de substanta si angajament a promisiunilor sale.
”Practic nu a spus nimic nou. Pentru Bangladesh, esecul unui acord real va inseamna multi ani de-acum incolo de inundatii si saracie”, a comentat pentru Green Report reporterul Shamim Al Amin, de la o televiziune din capitala bengaleza Dhaka.
Singurii care au salutat cu entuziasm adoptarea acordului au fost presedintele Obama si premierul britanic Gordon Brown, care au dat dovada de un ton discordant fata de atmosfera generala de dezamagire si neîncredere in rezultatul summit-ului.
”Acordul pe care l-au anuntat nu este nimic altceva decat o incercare a liderilor mondiali de a iesi cu fata curata. A merge acasa cu mainile goale (fara un acord, n.r.) ar fi fost mai bine decat semnarea unui tratat gol de continut”, spunea aseara cunoscutul analist Bjorn Lomborg, prezent la summit in calitate de jurnalist.
Pentru el, cele 100 de miliarde de dolari promisi de politicieni ca ajutor climatic pentru statele sarace pana in 2020 ”sunt greu de luat in serios, avand in vedere lipsa detaliilor concrete”. ”In urmatorii 11 ani, liderii mondiali vor avea la indemana aceste vagi promisiuni facute astazi”, a mai spus Lomborg.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus ca pactul se situeaza in mod clar sub tinta Uniunii Europene. “Nu imi voi ascunde dezamagirea”, a declarat acesta.
Lumumba Di-Aping, negociatorul-sef al grupului G77 al statelor in curs de dezvoltare, a spus ca acordul a avut cel mai scazut nivel de ambitie pe care si-l putea imagina si ca nu face decat sa blocheze statele intr-un cerc al saraciei pentru totdeauna. Acesta a mai adaugat ca Obama tocmai a eliminat orice diferenta dintre el si Bush.
”Orasul Copenhaga este locul crimei in aceasta seara, de unde femei si barbati au fugit vinovati catre aeroport. Ed Miliband (secretarul britanic pentru energie si schimbari climatice) este singurul care s-a dovedit a fi de incredere la summit”, spunea John Sauven, director executiv al Greenpeace Marea Britanie.
La fel de dezamagita a fost si Lydia Baker de la Save the Children (Salvati Copiii) care a declarat ca acest acord inseamna moartea multora dintre cei mai saraci copii ai lumii. “Pana la 25.000 de copii din comunitatile sarace ale lumii ar putea muri chiar inainte de urmatoarea intalnire majora de la Mexic ce va avea loc la sfarsitul anului viitor”, a declarat aceasta.
Thom Yorke de la Radiohead, profound dezamagit de COP15
Thom Yorke, solistul trupei Radiohead, care a fost prezent la summitul ONU pentru clima de la Copenhaga in ultimele doua zile ale evenimentului, s-a declarat total dezamagit de felul in care acesta s-a incheiat, potrivit Ecorazzi.
“Ma rog pentru ceva. Ma rog ca ceva sa iasa bine din acest proces”, scria Yorke pe blogul sau in ultima zi a summitului climatic. Acesta spera inca intr-o rezolvare a problemei incalzirii globale si s-a declarat foarte iritat de intrebarile precum “schmbarile climatice chiar sunt reale?”. ”Cred ca m-am saturat de atata cinism si politica pe marginea prapastiei”, mai spunea acesta.
“M-am saturat sa stau intr-un sir de jurnalisti care asteapta ceva care se bazeaza de fapt pe nimic. Este prea tarziu, mult prea tarziu”, scria solistul dezamagit pe blogul sau.
Thom Yorke, a reusit sa se infiltreze la dezbaterile summitului pentru clima, in ultima zi a evenimentului, cu ajutorul unei legitimatii de jurnalist si a reusit sa asiste la discutii.

Planul statelor bogate, refuzat de tarile in curs de dezvoltare
Discutiile ONU pe tema schimbarilor climatice din cadrul summitului de la Copenhaga au ajuns in stadiu critic sambata dupa ce liderii catorva state sarace au respins furiosi un plan de combatere a incalzirii globale pus la punct de presedintele american Barack Obama si delegatii Chinei si ai altor state dezvoltate.
Delegatiile statelor Venezuela, Sudan si Tuvalu s-au opus unui plan climatic propus de SUA, China, India, Africa de Sud si Brazilia. Discutiile finale conduse de premierul danez Lars Lokke Rasmussen s-au prelungit vineri pana tarziu in noapte, cu negocieri intense intre natiuni care s-au finalizat cu un iritabil schimb de replici intre delegati.
Acordul necesita sprijin unanim, iar reprezentantii Marii Britanii au subliniat faptul ca un esec in obinerea unui acord inseamna retinerea fondurilor climatice promise statelor sarace pentru ca acestea sa poata lupta impotriva schimbarilor climatice.
Planul propus de statele dezvoltate, asa numitul Acord de la Copenhaga, prevedea o tinta a limitarii incalzirii globale la maximum 2 grade Celsius, fata de perioada preindustriala, insa fara tinte clare de reducere a emisiilor, si un fond climatic de 100 miliarde de dolari ca ajutor financiar anual, pana in 2020 pentru statele sarace. Insa acestea din urma au considerat insuficiente aceste obiective opunandu-se total planului propus de SUA si celelalte tari dezvoltate.
Oficialii americani considerau acordul ca unul plin de inteles, insa insusi Obama a declarat ca ce s-a hotrat este insuficient. „Progresul nu s-a realizat usor si stim cu totii ca acesta nu este suficient”, a declarat Obama. „Am batut cale lunga, dar mai avem inca multe de facut”, a spus acesta inainte de a pleca de la Copenhaga.
Holocaust climatic
Sesiunea de discutii aspre a atins un punct critic in momentul in care delegatii Sudanului au declarat ca pentru Africa planul propus de statele dezvoltate ar fi un adevarat holocaust cauzand mai multe inundatii, secete, furtuni si cresteri ale nivelului marii.
Ministrul britanic al Mediului a intervenit apoi spunand ca sedinta plenara a ajuns intr-un moment critic si a cerut delegatilor sa accepte planul statelor dezvoltate sau statele sarace nu vor mai avea acces la fondurile climatice promise.
In cele din urma, natiuni ce includ statele din Uniunea Europeana, Japonia, Africa si Alianta Statelor Insulare Mici au cerut delegatilor sa adopte proiectul tarilor dezvoltate ca plan de rezerva in combatrea schimbarilor climatice.


Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2025 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate