Energia abundenta si curata a Soarelui ar putea ajunge in viitorul destul de apropiat, in casele noastre intr-un mod inedit. Si asta multumita unei noi idei - centralele solare spatiale - care apartine unui grup de cercetatori adunati din intreaga lume.
Centralele spatiale, care orbiteaza Pamantul, capabile sa colecteze energia solara si sa o trimita apoi spre Pamant sunt "fezabile din punct de vedere tehnic" intr-un deceniu sau doua, urmand sa fie bazate pe tehnologii ce se afla acum in stadiul de cercetare in laborator, relateaza Daily Mail.
„Este clar ca energia solara trimisa din spatiu ar putea juca un rol extrem de important pentru necesitatile energetice ale planetei pe parcursul secolului XXI", a declarat grupul de studiu din cadrul Academiei Internationale de Astronautica, cu sediul la Paris.
Studiul - condus de John Mankins, un veteran care a lucrat pentru NASA timp de 25 de ani si fostul sef de concepte al agentiei spatiale americane - este considerat primul care apreciaza cu adevarat potentialul colectarii energiei solare din spatiu si trimiterea ei pe Pamant, fara fire, prin intermediul tehnologiei wireless si cu ajutorul unor sateliti uriasi.
Studiul a aratat ca vor fi, probabail, necesari bani de la stat pentru a aduce oamenilor acest concept de centrale solare. Banii privati nu vor fi suficienti in acest sens din cauza "incertitudinilor economice", precizeaza studiul.
Dar tot cei care au realizat aceasta cercetare atrag atentia asupra faptului ca statul si companiile private ar trebui sa-si uneasca intr-un fel fortele pentru a furniza energia necesara planetei, fara a o polua.
Cercetatorii din spatele acestui studiu nu au precizat si cat ar costa o asemenea centrala solara spatiala.