print
Investitorii nu sunt ingrijorati de planul Romaniei privind reducerea sprijinul pentru energia regenerabila
09.07.2011
Accesări: 690

 

http://www.green-report.ro/stiri/investitorii-nu-sunt-ingrijorati-de-planul-romaniei-privind-reducerea-sprijinul-pentru-energia-regen

 

Planul Romaniei de a reduce subventiile generoase pentru proiecte de energie regenerabila nu va descuraja investitorii in energie eoliana, in pofida incertitudinilor legate de finantare, potrivit unei analize Reuters, citata de Mediafax.

Propunerile de a reduce sprijinul pentru energia verde, esential pentru atragerea unor investitii de ordinul miliardelor de euro in domeniul energiei eoliene, asteapta inca acordul Comisiei Europene, care considera ca aceste compensatii pentru dezvoltatori ar putea fi prea generoase.

Schimbarile propuse includ posibilitatea reducerii sprijinului daca proiectul devine prea profitabil.
Membrii industriei considera ca schimbarile sunt inca indepartate, iar perspectiva profiturilor ridicate se mentine, spre deosebire de Bulgaria, unde guvernul a modificat prevederea privind achizitia obligatorie de electricitate produsa ecologic, la preturi fixe, ridicate.

"Vor fi cazuri de proiecte abandonate in Bulgaria si de plecare a investitorilor, dar interesul pentru dezvoltarea energiei eoliene in Romania se mentine", a declarat Joanna Kozak, analist la compania de brokeraj Greenmax Capital Advisors.

Alte schimbari propuse de Romania sunt reducerea numarului de certificate verzi pentru tehnologii precum biomasa, in timp ce accesul la reteaua de electricitate va fi garantat dar nu prioritar.

"In cazul energiei eoliene, numarul de certificate verzi ramane neschimbat. Credem ca toate celelalte probleme pot fi depasite", a declarat Adrian Borotea, director al CEZ in Romania.

CEZ, Enel, Iberdrola si Energias de Portugal sunt implicate in proiecte de energie eoliana in Romania.

Odata aprobata de Uniunea Europeana, schema de ajutor din Romania va acorda dezvoltatorilor doua certificate verzi pentru fiecare megawatt ora de electricitate produs pana in 2017. Furnizorii trebuie sa obtina o cantitate mai mare din energia vanduta din surse regenerabile si cumpara certificate pentru a respecta aceste tinte.

Dezvoltatorii de energie eoliana castiga atunci cand vand certificate, in valoare de 27-55 euro fiecare, catre furnizorii de electricitate, precum si atunci cand vand electricitatea produsa.

Cehia, Spania si Italia au redus drastic sprijinul destinat energiei regenerabile, pentru a face economii la buget, dar si din cauza populatiei care este ingrijorata de majorarile de preturi.

Autoritatea romana de reglementare in domeniul energiei, ANRE, estimeaza sa programul de sprijin pentru energia regenerabila va costa 10,5 miliarde euro, pe parcursul a zece ani, in timp ce preturile vor creste cu pana la 33 de euro pe megawatt pana in 2017.

 

 

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2024 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate