http://www.green-report.ro/stiri/raport-onu-energia-regenerabila-poate-alimenta-intreaga-lume
Energia regenerabila, in special cea solara, pot satisface intreaga cerere globala, este concluzia unui studiu realizat de Comitetul Interguvernamental privind Schimbarea Climei (CISC), corp stiintific din cadrul ONU.
Energia regenerabila ar putea furniza 80% din necesarul global de energie in 40 de ani, dar numai daca guvernele adopta serios politici care sa promoveze energia verde, se arata intr-un raport prezentat ieri de corpul specialistilor in schimbari climatice la nivel mondial din cadrul ONU, informeaza theguardian.co.uk.
Potrivit acestora, daca se va folosi intreaga capacitatea a tehnologiilor regenerabile, concentratiile gazelor cu efect de sera ar putea fi mentinute sub 450 ppm (unitate de masurare a concentratiei). Acesta este nivelul superior de siguranta stabilit de cercetatorii ONU. Depasirea acestuia inseamna ca schimbarile climatice vor avea efect catastrofic si ireversibil.
Investitii de 5 trilioane de dolari, in urmatorii 10 ani
Investitia in energii regenerabile pana la punctul necesar ar insemna costuri anuale de 1% din PIB-ul global, potrivit presedintelului CISC, Rajendra Pachauri.
Energia regenerabila este deja intr-o dezvoltare avansata - din totalul de 300 GW generati global, intre 2008 si 2009, prin capacitati recente, aproximativ 140GW provin din surse regenerabile, cum ar fi cea solara si eoliana, potrivit studiului.
Investitia necesara pentru a atinge tinta de emisii de gaze cu efect de sera, impusa de cercetatori, ar putea atinge suma de 5 trilioane de dolari, in urmatorii 10 ani, ridicandu-se la 7 trilioane de dolari in perioada 2021-2030.
„Asta este o invitatie facuta guvernelor pentru a-si analiza radical politicile si de a plasa energia regenerabila in centrul lor. Pana la urmatoarea conferinta majora pe tema schimbarilor climatice, COP17 din Africa de Sud, in decembrie, guvernele sunt obligate sa se ridice la nivelul asteptarilor“, a declarat Sven Teske, coordonator al studiului si director in cadrul Greenpeace International.
„Raportul CISC prezinta dovezi stiintifice coplesitoare ca energia regenerabila poate satisface cererea in crestere a tarilor in dezvoltare, in care peste doua miliarde de oameni nu au acces la serviciile fundamentale care furnizeaza energie. Si acest lucru se poate indeplini la un cost mai bun si la o rata mai rapida decat cele oferite de surse conventionale de energie. Guvernele trebuie sa demareze revolutia in domeniul energiei prin implementarea de legi referitoare la energia regenerabila pe intregul glob“, a adaugat Teske.
Energia regenerabila, mai importanta decat cea nucleara, pana in 2050
Raportul Special despre Surse de Energie Regenerabila si Ameliorarea Schimbarilor Climatice, care cuprinde 1.000 de pagini, marcheaza prima analiza in profunzime a energiei verzi, realizata de CISC.
Desi autorii studiului sunt optimisti in legatura cu viitorul energiei regenerabile, ei considera ca multe forme de tehnologie sunt inca mai scumpe decat combustibili fosili si ca, pentru a evita atingerea unui nivel periculos de incalzire globala, productia energiei regenerabile va trebui marita de 20 de ori.
Oamenii de stiinta cred ca energia regenerabila va juca un rol mai mare decat cel al energiei nucleare pana in 2050.
De asemenea, investitiile in energii regenerabile pot ajuta tarile sarace sa se dezvolte, in special pe cele in care mare parte din populatie nu are acces la reteaua electrica.
Biomasa – 10% din totalul global al productiei de energie
In 2008, aproximativ 13% din energia mondiala a provenit din surse regenerabile, un procent care este foarte posibil sa se fi ridicat pentru ca tarile si-au marit capacitatile, China fiind pe prima pozitie in topul natiunilor care investesc, in special, in energie eoliana.
Dar, in mod clar, cea mai mare sursa de energie regenerabila folosita, in prezent, pe intreg mapamondul, este biomasa (aproximativ 10% din totalul global al productiei de energie). Totusi si aici se iveste o problema. Arderea biomasei cauzeaza defrisari, conduce la depozitarea cenusii care accelereaza incalzirea globala, iar focul de gatit in interior polueaza aerul respirabil.
Potrivit studiului, valurile si mareele „nu vor contribui semnificativ la productia de energie regenerabila inainte de 2020.“ La polul opus, energia eoliana a furnizat aproximativ 2% din totalul global de electricitate, in 2009, iar pana in 2050 ar putea ajunge la 20%.