http://www.green-report.ro/stiri/cop-16-un-nou-raport-onu-subliniaza-riscurile-globale-cazul-unui-esec-la-cancun
Cu cateva zile inainte de summit-ul climatic de la Cancun, un nou raport al ONU arata ca guvernele lumii trebuie sa se angajeze mai ferm in promisiunea de a reduce emisiile de carbon, relateaza CNN.
Directorul Programului de Mediu al ONU (UNEP), Achim Steiner, sustine ca discutiile pe teme climatice care vor incepe saptamana viitoare la Cancun trebuie sa stabileasca in mod concret aplicarea masurilor din acordul incheiat anul trecut, la summit-ul climatic COP 15 de la Copenhaga.
Timpul trece, emisiile cresc
“Nu mai suntem in situatia de a alege daca sa reducem emisiile de carbon sau nu. Acum este timpul optim pentru actiune, pentru ca pe masura ce trece vremea se reduc sansele ca demersurile noastre sa fie fezabile sau compatibile cu posibilitatile financiare si tehnologice de care dispunem”, sustine Steiner.
Achim Steiner a mai adaugat ca acest raport a fost publicat chiar inainte de Summitul Climatic de la Cancun pentru a reaminti ca se fac eforturi in continuare pentru respectarea acordului incheiat la summitul climatic de anul trecut din Copenhaga.
Intre previziuni sumbre si sperante
Summitul COP 15 de anul trecut nu s-a finalizat cu un angajament clar si obligatoriu privind reducerea emisiilor, ci doar cu un acord de principiu semnat de statele responsabile de 80% din emisiile globale, prin care acestea se angajeaza sa isi reduca voluntar emisiile de gaze cu efect de sera.
Statele membre ale Conventiei ONU asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC) au mai promis atunci ca vor incerca sa evite cresterea temperaturii globale cu peste 2 grade Celsius, limita peste care incalzirea globala va produce efecte incontrolabile asupra mediului inconjurator.
Temperaturile globale anuale au crescut deja cu 0.74 grade Celsius in ultima suta de ani, potrivit celui de-al patrulea raport al Grupului Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei (IPCC). Grupul a avertizat ca, daca nu se reduc emisiile, nivelul marii ar putea creste din cauza topirii ghetarilor, zonele aride ar putea deveni complet lipsite de apa, iar 30% din speciile lumii ar disparea.
Raportul ONU arata ca, daca toate tarile ar duce la implinire masurile angajate la summitul COP 15, s-ar realiza numai 60% din eforturile necesare pentru a tine sub control cresterea temperaturii globale anuale.
In 2009, la nivel global au fost inregistrate 48 de gigatone de emisii de carbon. Daca nu se ia nicio masura, pana in 2020 emisiile vor creste pana la 56 de gigatone, iar temperatura globala va creste cu sapte grade fata de nivelul temperaturilor din perioada pre-industriala.
Cei 30 de climatologi autori ai studiului UNEP au calculat ca emisiile de carbon ar putea sa ramana la un nivel de 49 de gigatone pana in 2020, daca statele lumii vor respecta cererile incluse in acordul de la summitul de anul trecut din Copenhaga. Acest nivel de emisii este asociat unei cresteri a temperaturilor globale cu 2,5 grade Celsius, adica mai mari decat limita indicata de oamenii de stiinta.
Potrivit acestora, pentru a evita cresterea temperaturii globale cu mai mult de 2 grade Celsius, cantitatea de emisii de carbon nu ar trebui sa depaseasca anual 44 de gigatone, pana in 2020.
Summitul Climatic de la Cancun, Mexic, va incepe pe 29 noiembrie si se va incheia pe 10 decembrie.