Prin reducerea agresivă a emisiilor de carbon avem 50% şanse să stabilizăm creşterea temperaturii medii globale la doar două grade Celsius, fiind în acelaşi timp şi o ţintă stabilită pentru evitarea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Aceasta este concluzia unui raport produs de profesorul Mort Webster, de la MIT (Massachusetts Institute of Tehnology). Echipa condusă de Webster a combinat date economice şi modele climatice pentru a calcula probabilităţile consecinţelor şi pentru a vedea cât trebuie să cheltuim în întîmpinarea lor.
Măsuri hotărâte împotriva emisiilor ar putea ajuta la evitarea celor mai catastrofice consecinţe al încălzirii globale, cum ar fi creşterea nivelului mării, distrugerea agriculturii şi a ecosistemelor. "Unii oameni spun că lumea se va sfârşi mâine dacă nu facem nimic. Alţii însă spun că totul este o minciună şi nu trebuie să facem nimic", a declarat Webster.
"Am vrut să prezentăm o părere echidistantă, să spunem că rolul politicilor climatice este de a ţine riscurile sub control", a mai adăugat acesta. O problemă cu discuţiile despre climat este că tind să se concentreze doar asupra unui subiect. Se presupune că dacă ajungem la o anumită concentraţie de dioxid de carbon va urma imediat şi o creştere a temperaturii. În realitatea însă conexiunile sunt mult mai compliucate aşa că Webster s-a concentrează pe probabilitatea creşterii temepraturii ca rezultat al mai multor factori.
Studiul a arătat că dacă nu se ia nici o măsură pentru a încetini producerea de emisii, există o şansă din patru ca temperatura medie globablă să crească cu 6 grade Celsius, dar chiar şi cele mai puţin radicale măsuri ar reduce acest risc la 1/400. În acelaşi timp, măsurile slabe de reducere a emisiilor prezintă o şansă din patru ca temperatura medie să crească totuşi cu 4 grade Celsius. O asemenea creştere ar fi însă catastrofală. Pentru a obţine o creştere de doar 2 grade Celsius trebuie luate măsuri drastice, în cel mai scurt timp posibil.
Chiar şi cu un rezultat nesigur este logic să încerci să controlezi riscul. "Porţi o centură de siguranţă, dar într-o zi obişnuită nu eşti implicat într-un accident. Încerci să scazi probabilitatea de a avea într-o zi un accident, dar în acelaşi timp încerci să îţi măreşti şi şansele de a supravieţui într-o situaţie nefericită", a mai spus Webster.