http://www.eurourbanism.ro/articol.php?id=5345
Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (Romania Green Building Council -RoGBC), impreuna cu WWF Programul Dunare-Carpati Romania, Programul NatiunilorUnite pentru Dezvoltare (UNDP) si Asociatia Auditorilor Energetici pentruCladiri (AAEC) au semnat joi o scrisoare de pozitie privind masurile care artrebui luate pentru a incuraja eficienta energetica.Documentul, intitulat "Romania si politicileprivind schimbarile climatice - Stimuli economici din directionarea catre oeconomie verde" atrage atentia asupra oportunitatilor economice asociatecu implementarea politicilor de mediu, in special in domeniul constructiilor.
De asemenea, scrisoarea sugereaza masuri concretecare, aplicate, ar reprezenta investitii pentru o crestere economica durabilasi nu costuri la buget. Analistiieconomici preconizeaza o crestere a pretului la energie, la nivel global, odatacu depasirea crizei economice mondiale si inregistrarea unor noi cresterieconomice. Aceasta va ridica miza discutiilor despre eficienta energetica sicosturile acesteia. Pozitia organizatiilor semnatare ale documentului intitulat"Romania si politicile privind schimbarile climatice - Stimuli economicidin directionarea catre o economie verde" este aceea ca actiunea pentrusporirea eficientei energetice reprezinta o investitie pentru o crestereeconomica durabila si nu un cost la buget. Costurile asociate implementariimasurilor legate de incurajarea eficientei energetice si a producerii energieidin surse regenerabile sunt minime, deorece acestea constituie investitiireturnate in viitor prin economii de energie din surse conventionale.
Prin utilizarea tehnologiilor inovative dejaexistente consumul de energie in cladiri - atat in cele noi cat si in celeexistente - poate fi redus cu 30-50% fara a fi necesare investitii initialesemnificative. In plus, se poate incuraja crearea unor scheme de imprumuturipublice si/sau private ce pot fi utilizate pentru lucrari de imbunatatire aeficientei energetice in cladiri, extinzand astfel, cu un impact minim asuprabugetului public, aria de cuprindere a unor programe guvernamentale dejaexistente.
Semnatarii au subliniat, de asemenea, importantacrearii unor noi mecanisme financiare care sa incurajeze dezvoltareaconstructiilor verzi, tehnologiilor inovatoare, solutiilor de producere aenergiei din surse regenerabile si producatorii de echipamente eficienteenergetic. Acest tip de investitii vor fi recompensate prin economii aleconsumului de energie in viitor si reprezinta o modalitate putin costisitoarede incurajare a inovarii. Aceste mecanisme vor ajuta Romania sa beneficieze detrecerea la o economie "verde" si de crearea a noi locuri de munca.Prin crearea unor linii de creditare - " imprumuturi verzi" pentrucetateni - pentru lucrari de reabilitare si eficienta energetica - ar cresteimpactul masurilor deja existente (Programul de reabilitare termica a blocurilorde locuit), contribuind la imbunatatirea unui numar mult mai mare de cladiri curesurse financiare reduse din partea bugetului statului. Incheierea unorparteneriate cu institutii financiare private ar putea rezolva problemamanagementului unui asemenea program si ar creste aria de acoperire aprogramelor existente.
"O economie verde este solutia faradezavantaje pentru niciuna dintre parti. Sunt imediat create locuri de munca sise dobandesc abilitati valoroase, romanii au parte de cladiri mai bune si decheltuieli lunare mai scazute, o mai mare securitate energetica si, desigur,mediul este protejat. Chiar si companiile traditionale de energie, undeprofeseaza foarte multi tehnicieni talentati, pot fi foarte bine in pozitia dea castiga de pe urma unei permutari masive, mondiale catre solutii energeticemai curate si catre o mai mare eficienta energetica.", mentioneaza StevenBorncamp, Presedinte si CEO, RoGBC