print
Arctica se incalzeste intr-un ritm record
23.10.2010
Accesări: 168
http://www.green-report.ro/stiri/arctica-se-incalzeste-intr-un-ritm-record

Arctica se incalzeste intr-un ritm fara precedent, afectand populatiile si ecosistemele, dar si regimul climateric in zonele cele mai populate din emisfera nordica, potrivit unui raportului anual al administratiei americane publicat la sfrasitul acestei saptamani.

Groenlanda inregistreaza temperaturi-record, dar si topirea ghetii si diminuarea masei banchizei, conchide o echipa internationala de 69 de cercetatori, in raportul ”Arctic Report Card”.
Gheata prezenta in timpul anotimpului cald continua sa se reduca. Potrivit documentului, vara trecuta s-a inregistrat al treilea cel mai redus nivel al suprafetei acesteia, de la inceputul observatiilor prin satelit, in 1979. Recordul de contractie a ghetii a fost inregistrat in 2007, urmat de nivelul inregistrat in 2008.
Grosimea ghetii plutitoare se subtiaza tot mai mult, iar durata acoperirii cu zapada a Arcticii, in acest an, a fost cea mai scurta inregistrata in ultimii 44 de ani, de cand se fac aceste inregistrari. Climatologii au observat, totodata, semne potrivit carora efectele incalzirii aerului in atmosfera arctica,  toamna, contribuie la schimbari ale circulatiei atmosferice in Arctica, dar si la latitudini medii in emisfera de nord.
Incalzirea afecteaza si ecosistemele indepartate
Iarna 2009-2010 a relevat o legatura intre frigul extrem prezent la latitudini medii, marcat prin importante precipitatii sub forma de zapada, si schimbari in cadrul curentilor de aer care circula in Arctica, legat de o faza a oscilarii arctice. Este vorba despre o variatie a diferentei de presiune atmosferica la nivelul marii, in emisfera septentrionala, inregistrata de la un an la altul. Aceasta variatie este legata de intensitatea si pozitia medie a zonelor depresionare si anticiclonilor intre Arctica si portiunea cuprinsa intre paralele de 37 si 45 de grade nord.
”Tot ceea ce urmeaza sa se produca pe restul globului se intampla in primul rand si intr-o mare masura in Arctica”, a subliniat Jane Lubcenco, directoarea Agentiei americane pentru Oceane si Atmosfera (NOAA).
In afara de faptul ca situatia din Arctica afecteaza populatiile umane si ecosistemul acestei regiuni, cresterea temperaturilor arctice, diminuarea permafrostului, a cuverturii de zapada, ghetarilor si gheturilor plutitoare au consecinte care se extind pana asupra sistemelor fizice si biologice din alte parti ale globului, a adaugat ea, intr-un comunicat, referindu-se la raport.
Arctica este un important motor al climatului si meteorologiei in jurul globului. Ea este, totodata, o sursa esentiala de hrana pentru numeroase populatii de pasari, mamifere si pesti de pe planeta, unde un numar important dintre acestea migreaza pentru a se reproduce.

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2024 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate