print
A III-a Conferinta internationala privind clima
31.08.2009
Accesări: 300

http://www.epochtimes-romania.com/articles/2009/08/article_55230.html

Luni, 31 august, la Geneva si-a deschis lucrarile cea de-a III-a Conferinta internationala privind clima, desfasurata sub egida Organizatiei Mondiale de Meteorologie (OMM).

Evenimentul organizat pana la data de 4 septembrie reuneste sefi de stat si de guvern, ministri, politicieni si aproximativ 2000 de specialisti din peste 150 de tari.

Lucrarile conferintei au fost deschise de Hans-Rudolf Merz, presedintele Confederatiei Elvetiene, Michel Jarraud, secretarul general al OMM, Alexander Bedritsky, presedintele OMM, Gro Harlem Brundtland, trimis special al ONU pentru probleme de clima si Kofi Annan, presedintele Forumului Umanitar Global.

Tema principala a lucrarilor vizeaza prognozele climatice sezoniere si anuale, esentiale pentru eforturile tuturor tarilor de adaptare la schimbarile climatice. Aceste prognoze ofera comunitatilor, guvernelor si sectoarelor dependente de clima instrumente pentru determinarea specificului climato-geografic, dar si perioadele de timp cand pericolul dezastrelor naturale este iminent. Identificarea corecta a acestor riscuri potentiale, la care se adauga activitatile care pot preveni riscul schimbarilor climatice pot veni in sprijinul celor indrituiti sa ia decizii in vederea protectiei institutiilor gestionate, dar si a societatii in ansamblu.

Conferinta de la Geneva este cea de-a a treia organizata de Organizatia Mondiala de Meteorologie (OMM). Precedentele doua s-au desfasurat tot la Geneva, la 12 - 23 februarie 1979, respectiv 29 octombrie - 7 noiembrie 1990.

***

Organizatia Mondiala de Meteorologie (OMM) a fost infiintata in baza Conventiei OMM intrate in vigoare la 23 martie 1950. Un an mai tarziu, OMM a devenit agentie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite.

Din acel moment, OMM si-a asumat responsabilitatile fostei Organizatii Meteorologice Internationale (OMI), fondata in urma primului Congres international de meteorologie, desfasurat in 1973, la Viena. OMM si-a fixat drept obiectiv facilitarea colaborarii internationale in meteorologie, inclusiv standardizarea instrumentelor si a observatiilor coordonate. Ulterior, organizatia si-a extins mandatul la problemele de apa si mediu.

Organizatia Mondiala de Meteorologie, care in prezent numara 188 de state membre, este organizatia fondatoare a trei mari conventii internationale referitoare la compozitia atmosferica: Conventia pentru poluarea transfrontaliera a aerului la distante mari (1979), Conventia de la Viena privind protectia stratului de ozon (1985) si Conventia-cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice (1994).

OMM sponzorizeaza, inca din anul 1988, prin Programul Natiunilor Unite Pentru Mediu, Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), care a lansat deja cel de-al patrulea raport de evaluare si a primit prestigiosul Premiu Nobel pentru Pace in 2007. Principala activitate a IPCC este de a realiza, la intervale de 5-6 ani, evaluarea nivelului de cunostinte referitoare la schimbarea climei si de a pregati rapoarte speciale si lucrari tehnice pe probleme care necesita informatii stiintifice independente

Centrele OMM, inclusiv cele trei Centre Meteorologice Mondiale si cele 40 de Centre Meteorologice Regionale Specializate, furnizeaza tuturor tarilor infrastructura globala operationala necesara pentru observare, detectare, modelare, prognoza si pentru emiterea de avertizari "nowcasting" in legatura cu o gama larga de hazarde, de la evenimente violente, cu durata scurta si extindere geografica limitata, cum sunt tornadele si inundatiile rapide, pana la fenomene de scara mare, cum sunt secetele, care pot afecta mari parti ale unui continent si desigur populatii intregi de oriunde, timp de luni sau ani.

In afara domeniului hazardelor naturale, OMM sprijina membrii sai si organizatiile partenere sa raspunda problemelor transfrontaliere de mediu la scara mare, cum sunt cele care pot fi cauzate de accidente nucleare, eruptii vulcanice, accidente chimice sau incendii de vegetatie. In colaborare cu alte organizatii, OMM este angajata in extinderea capacitatii sistemelor sale de avertizare timpurie si catre alte hazarde naturale decat cele de origine hidrometeorologica.

Prin intreaga sa activitate, OMM ramane angajata in activitatile desfasurate impreuna cu autoritatile nationale, cu scopul de a injumatati, in urmatorii 15 ani, numarul de decese provocate de dezastrele naturale de origine meteorologica, hidrologica si climatica.
Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2024 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate