print
Negociatorii climatici de la Tianjin s-au pus de acord: nu exista consens
06.10.2010
Accesări: 178
http://www.green-report.ro/stiri/negociatorii-climatici-de-la-tianjin-s-au-pus-de-acord-nu-exista-consens

La doua zile dupa inceperea conferintei de la Tianjin (China) privind schimbarile climatice, membrii delegatiei SUA s-au aratat dezamagiti de evolutia negocierilor ONU, potrivit Reuters. Seful delegatiei de negociatori americani, Jonathan Pershing, a aratat ca la Tianjin exista mai putin consens decat ar fi fost de asteptat in aceasta etapa avansata a negocierilor.

Singurul consens de la Tinanjin pare a fi legat de faptul ca nu exista sansa vreunui consens. Pe ultima suta de metri inainte de expirarea protocolului de la Kyoto, in 2012, membrii mai multor delegatii de negociatori si-au exprimat neincrederea in obtinerea unui acord ferm privind masurile ce trebuie luate pentru slavarea planetei. Negociatorii americani au aratat ca, printre problemele intampinate in cadrul negocierilor, se numara discutiile referitoare la obiectivele de emisii ale statelor sarace. Ei sunt de parere ca ar putea fi necesare alte cai pentru a aborda schimbarile climatice.  
”Va fi nevoie de mult efort pentru a obtine rezultate semnificative pana la sfarsitul saptamanii, care sa conduca la obtinerea unor rezultate la Cancun”, a mai spus Pershing, referindu-se la Summitul ce va avea loc la sfarsitul acestui an, in Mexic.
Absenta progresului la negocierile ONU din China a fost semnalata astazi si de reprezentantii delegatiei boliviene. Conducatorul delegatiei din Bolivia, Pablo Solon, acuza faptul ca delegatiile incearca sa evite discutiile concrete despre continutul textelor din negociere introducand noi propuneri. Acest fapt stagneaza discutiile cu privire la obligatiile ”insuficiente” asumate de statele bogate privind masurile de reducere a gazelor cu efect de sera.
Sirul intalnirilor inutile
Reprezentantii ONU si ai Mexicului au insistat asupra obtinerii unui acord cu privire la aspecte mai putin controversate, cum ar fi un sistem de protectie a padurilor tropicale, ce absorb dioxid de carbon, dar si o intelegere privind transferul de tehnologii de energie curata catre statele mai sarace si ajutorul de care acestea au nevoie pentru a face fata impactului schimbarilor climatice.
Pe de alta parte, Pershing a insistat asupra pozitiei SUA, care doresc un acord ”la pachet”, cu tot setul de masuri. ”Consecintele lipsei unui acord in urma intalnirii de la Cancun sunt lucruri care ar trebui sa ne ingrijoreze”, a spus diplomatul. ”E tot mai dificil sa avem aceste sesiuni, cu multi oameni care calatoresc, cu exceptia cazului in care acest dermers ar putea da rezultate bune”, a mai spus Pershing.
El a subliniat lipsa de incredere dintre tarile bogate si cele sarace, accentuand necesitatea ca statele mari, cu economii in ascensiune, precum China, India si Brazilia, sa se angajeze sa respecte obligatiile de reducere a emisiilor, ca parte a unui nou tratat.
Stat bogat, stat sarac
Prin Protocolul de la Kyoto, doar 40 de state industrializate s-au angajat sa indeplinseasca obiectivele de reducere a emisiilor. In prezent, SUA ocupa prima pozitie in topul statelor cu cele mai mari cantitati de emisii, fiind urmata de China si India.
Si SUA, si China s-au angajat la o serie de masuri in baza Acordului de la Copenhaga si vor ca Protocolul de la Kyoto sa fie extins la o a doua etapa, pentru a se asigura ca statele bogate nu se sustrag de la indeplinirea unor obligatii in lupta cu schimbarile climatice.
Pershing a mai spus ca angajamentul statelor sarace trebuie sa fie verificabil la nivel international, fapt convenit in ultimele ore de discutii turbulente din timpul summitului climatic in Danemarca.
De cealalta parte, statele in curs de dezvoltare solicita celor bogate sa ia masuri mai drastice. SUA si celelalte state dezvoltate ar trebui sa-si ridice tintele de reducere a emisiilor, a declarat ieri seful delegatiei de schimbari climatice a Chinei, Su Wei, citat de AFP. Atat Bolivia, cat si China, fac parte din asa-numitul grup G77, care cuprinde tari aflate in curs de dezvoltare.
Summit-ul de la Cancun, privit cu neincredere
Delegati ai 177 de guverne s-au intalnit in aceasta saptamana la Tianjin, incercand sa ajunga la o intelegere privind noua forma a documentului ce va inlocui Protocolul de la Kyoto. Acest tratat-cheie al ONU in lupta cu schimbarile climatice expira in 2012.
Discutiile din aceasta saptamana sunt ultimele inainte de intalnirea de la Cancun, Mexic (29 noiembrie-10 decembrie), unde statele participante vor incerca sa obtina un acord. Reprezentantul ONU privind schimbarile climatice, Christiana Figueres, crede ca este putin probabil ca acordul sa fie incheiat anul acesta. Cu-atat mai mult dupa rezultatele precedentului summitul de la Copenhaga, unde negocierile au esuat chiar si in prezenta unor lideri de anvergura presedintelui SUA, Barack Obama.  
In prezent, angajamentele asumate sunt insuficiente pentru limitarea cresterii medii a temperaturii globale cu 2 grade Celsius, target convenit anul trecut in Danemarca.

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2024 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate