print
2010, an de rascruce in sectorul energetic
14.08.2009
Accesări: 1700

http://www.bloombiz.ro/business/2010-va-fi-un-an-de-rascruce-in-sectorul-energetic-din-cauza-dificultatilor-de-finantare

Anul 2010 va fi un an de rascruce intot sectorul energetic, ca si 2009, mai ales din cauza dificultatilor definantare a proiectelor, desi nevoile de investitii vor fi ridicate, a declaratpentru NewsIn directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgariasi Rep. Moldova, Carmen Neagu.

"Efectele crizei, la niveleuropean si global, vor fi resimtite, fara doar si poate, si in Romania. Exista o scadere a investitiilor inzona est-europeana, cauzata mai ales de dificultatile de finantare. Cutoate acestea, General Electric este o companie care isi mentine incontinuare interesul pentru aceasta parte a continentului. 2010 va ficategoric un an de rascruce, nu va fi usor pentru mediul de afaceri, pentrunimeni", a declarat intr-un interviu pentru NewsIn Carmen Neagu.

Executivul GE Energy considera ca va fi important, pentrurelansarea investitiilor si, implicit, a economiei, in ce masura autoritatilevor reusi sa impulsioneze crearea cadrului legislativ stabil si sustenabilpentru directionarea investitiilor in zonele de prioritate maxima pentrusectorul energetic.

Aceste zone de prioritate suntdefinite prin politica energetica a UE, ale carei tinte pot fi reprezentate dedirectiva europeana "20/20/20", care presupune cresterea pana la 20%a ponderii folosirii surselor regenerabile in productia de energie electrica,reducerea cu 20% a emisiilor de dioxid de carbon, precum si reducerea cu 20% aintensitatii de utilizare a energiei, pana in 2020.

"Sunt semne, atat la nivelulEuropei, cat si la nivelul SUA si nu in ultimul rand al Chinei ca s-au depasit problemele acute ale crizeiactuale, iar catre trimestrul IV al acestui an vom putea asista la un inceputal redresarii economice.

Indicatorii economicii pentru aceastaperioada ne insufla un optimism moderat pentru perspectiva pe termen mediu. Darva fi un an dificil pentru ca nevoile de finantare, in continuare foarte mari,nu isi vor gasi usor solutii viabile.

Ceea ce poate fi important pentruenergie este ca toate provocarile din acest sector au ramas aceleasi, decinevoile, atat la nivel regional, cat si la nivel mondial exista. E vorba atatde investitii de mediu pentru rezolvarea provocarii pe care o dezvoltareenergetica durabila le pune in fata omenirii, dar si de problemele desecuritate, a asigurarii cu resurse energetice. Acestora li se adauga cerintelepentru imbunatatirea continua a calitatii serviciilor asigurate clientilor sinecesitatea maririi flexibilitatii retelelor de electricitate fata de tipulresurselor pe care le vom utiliza.

Rezolvarea tuturor acestor nevoi sicerinte vor presupune investitii importante", a mentionat directorulgeneral executiv al GE Energy pentru Romania,Bulgaria si Republica Moldova.

Potrivit acestuia, o problema este siin ce masura se vor gasi parghiile pentru a sustine, prin reglementari pe planregional sau local, aceste investitii si a le face viabile.

Carmen Neagu afirma ca, in acest sens,Romaniaeste pe un trend ascendent, legislatia privind energiile regenerabilefiind una dintre cele mai competitive din UE.

Potentialul Romaniei inco-generare urbanasi industriala este deosebit de ridicat

Carmen Neagu considera totodata capotentialul Romaniei in co-generare urbanasi industriala este deosebit de ridicat si ca ar trebui stimulate investitiilein acest domeniu.

"Actiunile autoritatilor romanein acest domeniu au fost demarate si nu este decat o problema de urgentare apromovarii cadrului reglementar secundar pentru aplicarea acestuia. Corelareaacestui cadru reglementar cu o legislatie coerenta in ceea ce privesteparteneriatul public-privat nu va face decat sa atraga un interes sporit alinvestitiilor private in domeniu", a adaugat Neagu.

"Conditiile de finantare vorinfluenta categoric ritmul de dezvoltare al proiectelor viitoare. E nevoie dereinnoirea parcului de cogenerare, de cresterea eficientei acestuia, iar inacest sens, General Electric, ca furnizor de tehnologie de varf, este gata sasprijine investitorii si clientii din intregul sector industrial.

Romania trebuie sa raspunda cerintelorUniunii Europene referitoare la protectia mediului in sectorul de producere a energiei electrice, la problemele de crestere a potentialului deresurse regenerabile, de marire a eficientei de utilizare a combustibilului.Inscriindu-se in aceste directii, domenii cu potential deosebit de ridicat, deinteres pentru GE Energy sunt domeniul eolian si cel al co-generarii de inaltaeficienta. Aici, nevoia de investitii in Romania este ridicata", aafirmat Neagu.

Pe termen scurt, principalelezone de interes ale companiei in Romania sunt domeniul co-generariide inalta eficienta si al energiilor regenerabile, vant si biogaz.

"Pentru perspectiva pe termenmediu, odata cu dezvoltarea fermelor de vant, vedem ca o oportunitatedezvoltarea capacitatilor de varf si rezerva si a tehnologiilor de turbine cugaz aeroderivative. Acestor zone de interes li se adauga si proiectul Cernavodaunitatile 3 si 4 unde GE Energy este interesata de zonaturbogeneratorului. (General Electric a deschis reprezentanta din Romania in1984, odata cu semnarea contractului pentru turbo-generatorul Unitatii 1 de laCernavoda).

Tot pe termen mediu, GE Energy acordao atentie deosebita tehnologiilor de retea inteligenta (SmartGrid). Acest concept, care reprezinta in dezvoltarea sistemelor electrice ceeace a reprezentat aparitia Internet-ului in evolutia tehnologiei comunicatiilor,va moderniza reteaua actuala de electricitate astfel incat sa poata face fatacerintelor viitoare de flexibilitate generate de dezvoltarea resurselorregenerabile si a producerii distribuite de energie", a mai spus CarmenNeagu.

La nivelul consumatorului, ocomponenta importanta a conceptului de Smart Grid este reprezentata de contoareleinteligente.

"Acestea permit pe langamasurarea on-line a schimburilor cu sistemul si o mai buna gestionare de catreconsumator a costurilor cu factura de electricitate. Clientii vor avea acces inorice moment la informatiile afisate de aceste contoare si astfel vor fi maibine informati cu privire la consumul lor efectiv, putandu-l adapta pentru areduce valoarea facturilor", a adaugat Neagu.

In cel de-al doilea trimestru alanului 2009, veniturile GE Energy Infrastructure s-au ridicat la 9,6miliarde dolari, ceea ce reprezinta o scadere cu 1% in comparatie cuaceeasi perioada a anului 2008.

De asemenea, GE Energy Infrastructurea anuntat castiguri de 1,8 miliarde dolari pentru cel de-al doilea trimestru,in crestere de 13% fata de trimestrul II anul trecut.

Compania GE Energy este unul dintrecei mai mari furnizori mondiali de tehnologii de producere si distributie aenergiei, fiind parte a concernului General Electric. Avand sediul central inAtlanta, Georgia (SUA), GE Energy activeaza in toate sectoarele industrieienergetice, inclusiv in sectorul carbunelui, al petrolului, al gazelor naturalesi al energiei nucleare; in domeniul resurselor regenerabile (apa, energiaeoliana, energia solara si biogaz), precum si al altor combustibilialternativi.

Principalele proiecte ale GE Energy inRomania sunt: construirea unei centrale electrice de 860MW, la Brazi, pentru Petrom, in consortiu cu grupul Metka (Grecia),livrarea a 139 turbine eoliene pentru proiectul fermei Grupului CEZ, de laFantanele, livrarea a patru motoare GE Jenbacher (dintre care doua sunt celemai puternice motoare Jenbacher - tip 6) catre producatorul de energie VestEnergo, precum si a celor doua turbogeneratoare GE cu o putere de 706 MW pentruCentrala Nucleara de la Cernavoda.

De asemenea, compania a livrat echipamente de inalta eficienta, turbinepe gaz sau motoare GE Jenbacher pentru mai multe centrale electrice deco-generare, in cadrul unor companii precum ELCEN - Bucuresti Vest, RafinariaPetrobrazi, Carolli, Ursus, Sicomed/Zentiva SA.

Tel. +373 22 232247
Fax +373 22 232247
Copyright © 2024 "Oficiul Schimbarea Climei". Toate Drepturile Rezervate