http://www.realitatea.net/de-ce-creste-gheata-din-antarctica_731564.html
Cercetătorii cred că au rezolvat paradoxul cu privire la creşterea masei de gheaţă din Antarctica într-o perioadă de încălzire globală.
Experţii climatici au rezolvat misterul fenomenului prin care gheaţa din Antarctica s-a mărit în ciuda încălzirii globale, dar rezultatele sugerează un trend care se va schimba în curând.
Date obţinute cu ajutorul sateliţilor au arătat că în ultimii 30 de ani gheaţa arctică s-a împuţinat în timp ce gheaţa din Antarctica a crescut simţitor, potrivit unui studiu realizat de Jiping Liu, un cercetător de la Georgia Tech din Atlanta.
„Am observat acest paradox, dar nu ştiam de ce. Acum avem o explicaţie”, a declarat Liu. Noua analiză are la bază modele climatice, precum şi observaţii ale temperaturilor de la suprafaţa apei şi ale precipitaţiilor între 1950 şi 2009. Acestea arată că în secolul al XX-lea, încălzirea oceanului a mărit cantitatea de precipitaţii din atmosfera superioară deasupra regiunii Antarctice.
Potrivit nationalgeographic.com, mai multă zăpadă a făcut ca apa de la suprafaţa oceanului să fie mai puţin sărată şi mai puţin densă. Aceste straturi au devenit mai stabile, impiedicând curenţii oceanici mai calzi să ajungă la suprafaţă pentru a topi gheaţa. Datele arată însă şi că mărirea suprafeţei îngheţate din zona Antarctică, din secolul al XX-lea ar putea fi dictată de către procese naturale.
Acest fapt nu este cazul şi pentru secolul al XXI-lea, pentru că încălzirea globală produsă de oameni va domina climatul de la Polul Sud şi va declanşa topirea excesului de gheaţă, într-un ritm foarte rapid.