Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / În Moldova va fi construită o fabrică care produce biogaz din teasc de sfeclă de zahăr
În Moldova va fi construită o fabrică care produce biogaz din teasc de sfeclă de zahăr
14.04.2010  
Accesări: 768   
imprimare
http://www.unimedia.md/?mod=news&id=18268

În Drochia va fi construită prima fabrică din Moldova şi a doua fabrică din Europa care produce biogaz din teasc de sfeclă de zahăr, a declarat astăzi Südzucker Moldova S.A. în cadrul conferinţei de prezentare a proiectului. Fabrica urmează să fie construită în perioada 2011-2012 şi va antrena investiţii de 10 milioane de euro din partea Südzucker.

Capacitatea de prelucrare planificată  a fabricii constituie peste 800 tone de teasc de sfeclă pe zi ce rezultă ca deşeu din producerea zahărului, ceea ce înseamnă  aproximativ 110.000 metri cubi de biogaz produs pe zi. Producerea proprie a biogazului va acoperi cu 60%  necesitatea de resurse energetice pentru sezon a fabricii de zahăr din Drochia, după cum menţionează reprezentanţii Südzucker.
Datorită construirii fabricii de producere a biogazului, va fi posibil ca produsele secundare rezultate din procesul de producere a zahărului să fie prelucrate, ceea ce va avea, după opinia reprezentanţilor Südzucker, un impact benefic asupra situaţie ecologice.
La conferinţa de prezentare a proiectului au fost prezenţi ministrul Economiei Valeriu Lazăr, ministrul Agriculturii Valeriu Cosarciuc şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe Veaceslav Ioniţă. Aceştia au ţinut să felicite compania Südzucker pentru acest proiect cu impact economic şi ecologic pentru Moldova.
„Nu vreau să anticipez felicitările, dar le urez succes. Sunt sigur că va fi un proiect de succes ca şi celelalte proiecte ale Südzucker”, a declarat Valeriu Lazăr.
„Agricultura şi industria alimentară este cointeresată în realizarea acestui proiect şi Ministerul Agriculturii susţine compania Südzucker în acest sens”, a menţionat Valeriu Cosarciuc.
Veaceslav  Ioniţă a ţinut să adauge că deşi este un proiect care merită  susţinut, trebuie să ţinem cont că Südzucker deţine monopolul pe piaţa zahărului din Moldova. „Ca să nu apară întrebări din partea Agenţiei de Protecţie a Consumatorilor vom conlucra ţinând cont de orice reglementare ce ţine de condiţiile de monopol”, a declarat Ioniţă.
UNIMEDIA menţionează  că investiţiile companiei Südzucker Moldova S.A. sunt orientate spre complexul sfeclei de zahăr şi al zahărului din Republica Moldova şi a realizat timp de 8 ani investiţii în valoare de 320 milioane lei.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 847945
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova