Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Cererile pentru racordarea de turbine eoliene la retea depasesc puterea instalabila
Cererile pentru racordarea de turbine eoliene la retea depasesc puterea instalabila
22.01.2010  
Accesări: 828   
imprimare
http://www.green-report.ro/stiri/pcererile-pentru-racordarea-de-turbine-eoliene-la-retea-depasesc-puterea-instalabilap

Transportatorul de energie Transelectrica (TEL) a primit in ultimii doi ani solicitari de racordare a turbinelor eoliene la retea insumand 22.800 MW, insa puterea maxima suportata de sistem este de 2.660 MW, de peste opt ori mai redusa, informeaza Mediafax.
"In ultimii doi ani, Transelectrica a primit cereri pentru racordare de centrale electrice eoliene insumand 22.800 MW. Acest volum semnificativ de cerere de putere instalabila in centrale eoliene depaseste cu mult posibilitatile actuale de reglaj din sistemul electroenergetic national. Puterea maxima instalabila in centrale eoliene (...) este de 2.660 MW", se arata intr-un proiect al Transelectrica publicat pe pagina de Internet a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Proiectul privind stabilirea puterii maxime instalabile in centralele eoliene din punct de vedere al sigurantei sistemului electroenergetic national mentioneaza ca aceste calcule sunt raportate orientiv la nivelul anului 2007.
Operatorii retelelor electrice au semnat contracte de racordare pentru 1.500 MW instalati in turbine eoliene de 2.400 MW. De asemenea, au fost emise avize tehnice de racordare la retea pentru 2.400 MW.
"Celelalte proiecte, de 18.900 MW, au studii de solutie de racordare la retelele electrice de interes public, o parte semnificativa dintre acestea avand documentatia depusa in vederea obtinerii avizului tehnic de racordare", precizeaza sursa citata.
Transelectrica arata ca experienta altor tari avansate in domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene este foarte putin relevanta, din cauza specificitatii fiecarui sistem energetic, in timp ce experienta practica privind functionarea centralelor eoliene in Romania este nesemnificativa.
Astfel, potrivit Transelectrica, centralele eoliene din Romania pot functiona in medie la 30% din puterea instalata.
Transelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Titlurile companiei, listate la Bursa de Valori Bucuresti, se tranzactioneaza vineri la 15,9 lei pe unitate, in scadere cu 1,85% fata de referinta. Transelectrica are o capitalizare de 1,18 miliarde de lei.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 848250
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova