Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Frauda de 5 miliarde euro cu certificate de emisii
Frauda de 5 miliarde euro cu certificate de emisii
10.12.2009  
Accesări: 1597   
imprimare
http://www.green-report.ro/stiri/pfrauda-de-5-miliarde-euro-cu-certificate-de-emisiip

Tranzactiile frauduloase cu certificate de emisii de carbon care au avut loc in ultimele 18 luni in Uniunea Europeana (UE) au generat pierderi fiscale in valoare totala de 5 miliarde euro pentru mai multe state membre, potivit agentiei Europol, informeaza Mediafax.
Autoritatile estimeaza ca, in unele tari, pana la 90% din rulajul pietei creditelor pentu emisii de carbon reprezinta rezultatul unor fraude si au avertizat ca, in curand, acelasi tip sistem infractional ar putea aparea in sectoarele gazelor naturale si electricitatii.
Certificatele de carbon sunt cumparate din statele membre unde sunt scutite de taxe si vandute in alte tari, unde cumparatorii sunt obligati sa plateasca si TVA. Faptuitorul "dispare" apoi fara a pasa contravaloarea taxei pe valoare adaugata catre stat.
In acest proces fraudulos sunt implicati diversi intermediari, precum banci de investitii si brokeri, care s-au plans catre autoritati ca s-au regasit in pozitia de a acoperi taxele neplatite.
Europol, agentia europeana de politie, a anuntat ca a inceput "un proiect de investigatii", pentru a identifica structurile de crima organizata din spatele fraudelor cu certificare de emisii.
"Avem motive sa credem ca faptuitorii ar putea migra in curand catre ramurile gazelor naturale si energiei electrice din sectorul energetic", se arata intr-un comunicat al agentiei.
Autoritatile europene au detectat pentru prima data acest tip de frauda in ultima parte a anului trecut. Franta, Olanda si Marea Britanie si-au readaptat ulterior legislatia pentru a face imposibil acest tip de infractiune.
Un grup de lucru din cadrul Comisiei Europene a aprobat saptamana trecuta aplicarea unui mecanism de "impozitare inversa" pe tranzactiile cu certificate de carbon, pentru a preveni fraudele.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 876795
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova