Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Sectorul fotovoltaic sustinut cu bani de acasa
Sectorul fotovoltaic sustinut cu bani de acasa
24.07.2012  
Accesări: 1126   
imprimare

 

http://www.green-report.ro/stiri/sectorul-fotovoltaic-sustinut-cu-bani-de-acasa

 

Romania are un potential crescut in energie regenerabila si, in special, in domeniul fotovoltaic, iar investitorii au inteles primii acest lucru. Multi dintre acestia, care au demarat proiecte in sectorul energiei fotovoltaice, au preferat sa-si finanteze investitiile din surse financiare proprii.

 

Acest lucru a fost impus in oarecare masura de accesul limitat la finantare coroborat cu prevederile legislative recente care lasau deschisa posibilitatea reducerii schemei de ajutor pentru industria fotovoltaica incepand cu ianuarie 2013.

"Reticenta bancilor, credem noi, va fi atenuata pe masura ce legea de aprobare a ordonantei 88/2011 va intra in vigoare, iar piata de fotovoltatice va face tranzitia catre o piata mai matura. Consideram ca procesul de maturizare este in desfasurare si ca sectorul fotovoltaicelor va primi sprijinul de care are nevoie din partea institutiilor bancare", a declarat, pentru Green Report, Robert Cruceru, director executiv al Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice.

Potrivit acestuia, pana in acest moment finantarile au fost putine, majoritatea bancilor detinand in portofoliu, in prezent, proiecte de la 1MW la 3-4MW, insa se estimeaza ca pana la sfarsitul anului sa existe cateva finantari importante in domeniul fotovoltaic.

Cum devine un proiect fotovoltaic bancabil?

Analiza bancabilitatii unui proiect pleaca de la faza de dezvoltare, construire si operare. Toate sunt importante pentru institutia financiara, iar rezultatul analizei trebuie sa evidentieze capacitatea proiectului de a genera cash flow.

"In faza de dezvoltare este importanta situatia avizelor, a modului in care acestea au fost obtinute, stadiul de ready - to - build a proiectului, precum si valoarea realistica a valorii investitionale care trebuie sa fie asemanatoare pentru proiectele care sunt similare din punct de vedere al conditiilor de realizare", a explicat Cruceru.

Desi faza de construire a proiectului nu este finantata de majoritatea institutiilor financiare, este important pentru finantator sa vada angajamentul ferm al investitorului prin posibilitatea acestuia de se finanta in acest punct important al proiectului. De asemenea, un rol important in analiza bancabilitatii este dat de faza de operare a proiectului.

"O atentie deosebita este acordata experientei relevante pe care investitorul o are in proiecte similare. Aceasta experienta ofera confort finantatorului ca investitorul va sti calea de a transforma energia produsa si certificatele verzi obtinute in cash flow. Un proiect cu o solutie performanta de operare va fi un proiect asupra caruia un finantator se va apleca in vederea finantarii", a mai spus reprezentantul asociatiei.

Asigurarea proiectelor fotovoltaice

In general, primele de asigurare difera de la proiect la proiect, intrucat si acestea sunt diferite intre ele datorita tipului de tehnologie folosit, amplasamentului proiectului, daca se doreste asigurarea ambelor etape (constructie si/sau operational) etc.

"Nu exista un standard sau pret fix per MW, insa putem spune ca primele variaza intre 2.500 euro si 7.500 euro/MW pe etapa", a declarat, pentru Green Report, Cristian Fugaciu, director general Marsh Romania.

Fugaciu a precizat ca piata internationala are o vasta experienta in plasarea unor astfel de asigurari, motiv pentru care apetitul asiguratorilor internationali este foarte ridicat pentru acest tip de proiecte. De asemenea, piata romaneasca de asigurari devine din ce in ce mai interesata de aceste tipuri de proiecte, existand un interes clar al asiguratorilor locali fata de proiectele de energie regenerabila in general, fie ele eoliene, solare, hidro sau de bio-masa.

"Cu toate acestea, cei mai multi investitori se orienteaza catre pietele internationale de asigurari, intrucat acestia inca nu au dobandit o incredere ridicata fata de piata locala", a precizat directorul general Marsh Romania.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 844180
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova