Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / 35 de milioane de euro pentru eficientizarea energetică a sectorului rezidenţial
35 de milioane de euro pentru eficientizarea energetică a sectorului rezidenţial
24.05.2012  
Accesări: 830   
imprimare

 

http://eco.md/index.php?option=com_content&view=article&id=5428:35-de-milioane-de-euro-pentru-eficientizarea-energetic-a-sectorului-rezidenial-&catid=99:finane&Itemid=470 

 

BCR Chişinău va primi prima linie de creditare pentru eficienţa energetică în sectorul residential.

BERD sprijină gospodăriile din Republica Moldova în reducerea consumului de energie şi micșorarea plăţilor pentru facturi prin intermediul unui nou proiect: „Facilitatea de Finanţare în Domeniul Eficienţei Energetice în sectorul Rezidențial din Moldova" (MoREEFF), în valoare de 35 milioane de euro, lansat astăzi 18 mai 2012. Acesta reprezintă un nou cadru elaborat cu scopul de a încuraja gospodăriile să utilizeze mai eficient resursele energetice ale ţării şi să reducă costul facturilor la energia pentru uz casnic.

 

Prima linie de creditare extinsă în conformitate cu MoREEFF reprezintă un împrumut de 3 milioane de euro oferit către BCR Chişinău pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică din sectorul rezidenţial în Moldova. Această facilitate urmează a fi utilizată pentru creditarea clienţilor rezidenţiali, contribuind astfel la raţionalizarea consumului de energie.

BCR Chişinău este una dintre primele bănci cu capital străin din Republica Moldova, subsidiară a BCR România, care este membră a Grupului Erste din Austria. BCR Chişinău a fost una dintre cele trei bănci din Republica Moldova care a participat în cadrul Programului BERD „Facilitatea de Finanţare în Domeniul Eficienţei Energetice din Moldova" (MoSEFF) pentru companiile private.

BCR Chişinău va credita persoanele fizice, gospodăriile, grupurile de rezidenți şi societăţile de servicii energetice pentru a ajuta populaţia Republicii Moldova să economisească bani şi energie, investind în instrumente de eficienţă energetică, cum ar fi izolarea termică a pereţilor, acoperişurilor, podelelor, instalarea de cazane, pompe de căldură şi alte măsuri de economisire a energiei.

Fondurile provenite din cadrul programului MoSEFF BERD vor fi, de asemenea, puse la dispoziţia altor bănci locale.Facilitatea cadru este completată prin acordarea unui grant de către Agenţia Internaţională Suedeză de Cooperare în Dezvoltare (SIDA) în valoare de 2,3 milioane de euro, oferit în sprijinul dezvoltării proiectului, precum şi un alt grant în valoare de 5 milioane de euro acordat de NIF UE (Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate).

BERD a angajat consultanţi în cadrul proiectului, cu scopul de a spori gradul de conştientizare publică şi de a oferi gospodăriilor consultanţă tehnică cu privire la investiţiile în economisirea energiei. Acest lucru va ajuta proprietarii de gospodării să treacă de la echipamente şi materiale neperformante, de calitate scăzută, la investiții în produse mai eficiente, performante, care vor aduce beneficii mai mari în termen lung.

Moldova rămâne a fi una dintre ţările cu cel mai intens consum de energie din regiune, în ceea ce priveşte consumul de energie raportat la PIB, cu un grad înalt de dependenţă la importul de surse primare de energie. Acest fapt reprezintă o povară semnificativă asupra economiei şi mediului înconjurător din Republica Moldova. Iniţiativele de finanţare a eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie sunt, prin urmare, principalele modalităţi de a încuraja o utilizare mai rațională a energiei.

"Acest împrumut ilustrează importanţa deosebită pe care Banca o acordă utilizării mai eficiente a energiei de către gospodăriile casnice și va contribui la reducerea pierderilor, astfel încât, chiar şi cu creşterea preţurilor la energie, costul pentru căldură să fie redus în mod considerabil. Acest proiect reprezintă un alt pas în direcţia îmbunătăţirii mediului şi a standardelor de viaţă ale oamenilor din Republica Moldova. Ne face, de asemenea, plăcere să lucrăm din nou cu banca parteneră, BCR Chişinău, în cadrul acestui nou împrumut pentru eficienţa energetică în sectorul rezidenţial care urmează a fi pus în practică cu acelaşi succes cu care a fost implementat programul anterior "Facilitatea pentru eficienţa energetică" semnat în februarie 2011", a declarat Henry Russell, Directorul BERD pentru Balcanii de Vest, Croaţia, Belarus şi Republica Moldova.

"Implicarea BCR Chişinău în finanţarea eficienţei energetice în sectorul rezidenţial, în cooperare cu BERD, va contribui la dezvoltarea economică din Republica Moldova şi va asigura sprijinul financiar necesar gospodăriilor pentru a reduce costurile de energie şi va contribui la creşterea bunăstării personale", a declarat Sorin Andrei, Președintele Executiv al BCR Chişinău.

BERD, unul dintre cei mai mari investitori din Republica Moldova, a semnat până în prezent 85 de proiecte investiţionale din ţară în domeniul energiei, transportului, agrobusiness-ului, industriei generale şi sectorului bancar, însumând un angajament total de aproape 636 milioane de euro.

BERD, deţinută de 61 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiilor în ţările din Europa Centrală până în Asia Centrală. Pentru mai multe informaţii, accesaţi,: www.ebrd.com

BCR Chişinău şi-a început activitatea în octombrie 1998 ca o subsidiară a BCR, una dintre cele mai importante instituţii financiare din România. BCR este membră a Grupului Erste din Austria, un grup financiar de înalt nivel, activ în 8 ţări din Europa Centrală şi de Est. Pentru mai multe informații, accesați www.bcr.md

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 851225
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova