Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / 20 miliarde euro necesari sectorului energetic
20 miliarde euro necesari sectorului energetic
07.05.2012  
Accesări: 682   
imprimare

 

http://www.green-report.ro/stiri/20-miliarde-euro-necesari-sectorului-energetic

 

Sectorul energetic are nevoie de investitii cuprinse intre 15 - 20 miliarde de euro, in special in productia de energie electrica, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte, Eric Stab, membru al Consiliului director al Consiliului Investitorilor Straini (CIS) si presedintele Grupului de lucru pe teme de energie.

 

"In urmatorii cinci ani, sectorul energetic are nevoie de cel putin 15 - 20 miliarde de euro pentru modernizarea capacitatilor existente si construirea altora noi, in special in productia de energie electrica", a spus Stab."Guvernul a estimat ca, per ansamblu, sectorul are nevoie de un efort investitonal de peste 30 miliarde euro pana in 2020, din care aproximativ 18 miliarde euro in productie de energie electrica, unde Romania se confrunta, in acest deceniu, cu riscul unui deficit al capacitatilor de productie."

Potrivit datelor CIS, cererea interna de energie electrica este prognozata sa creasca cu pana la 35 pe an. Capacitatile de productie sunt vechi, iar 35% dintre acestea sunt alimentate cu carbune, ceea ce presupune emisii semnificative de CO2 (in 2011, 52% din consumul intern de electricitate a fost asigurat de aceste capacitati). Prin urmare, aproximativ 5.000 de MW sunt estimati a fi inchisi pana in 2020, ceea ce va conduce la o penurie de capacitate incepand cu 2016 - 2019.

Pentru a atrage noi investitii in sectorul energetic, Romania trebuie totusi sa creeze o piata stabila, previzibila si transparenta in ceea ce priveste punerea in aplicare a politicilor publice si a cadrului de reglementare. Pentru a ramane atractiv pentru investitii pe termen lung, sectorul trebuie sa fie
liberalizat si lipsit de bariere birocratice.

"Cadrul de reglementare actual si instabilitatea economica nu incurajeaza inca suficient investitorii straini sa continue sa investeasca banii propriilor actionar", a mai punctat Stab. "Investitorii straini care opereaza in sectorul de energie au investit peste 16 miliarde de euro in Romania incepand cu 2002, suma care a contribuit la stabilitatea unui sector care fusese subfinantat."

Investitiile in regenerabile in pericol

"Este riscul sa apara o bula a energiilor regenerabile. In 2014 aceasta ar putea exploda, iar investitiile in acest sector vor cadea", a declarat Frank Hajdinjak, vicepresedinte CIS. "Daca schema suport va fi schimbata semnificativ, iar valoarea certificatelor va fi micsorata cu siguranta toate investitiile cu potential ridicat pentru Romania vor cadea. De aceea schema de suport trebuie mentinuta la o valoare stabila."

Potrivit acestuia principalele obstacole pentru investitiile in sursele de energie regenerabila sunt date de legislatia privind accesul la reteaua nationala  care este ambigua, in special prevederile privind obligatia de intarire a retelelor electrice, dar si de riscurile de reglementare pentru proiectele aflate in stadiu de dezvoltare, in special din cauza procedurii neclare de aplicare a metodologiei de supracompensare.

Totodata, cererea si oferta de certificate verzi raman dificil de prognozat pe termen lung, ceea ce creste costurile de finantare a proiectelor.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 852835
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova