Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Monsson experimenteaza noi surse
Monsson experimenteaza noi surse
13.03.2012  
Accesări: 1106   
imprimare

 

http://www.green-report.ro/stiri/monsson-experimenteaza-noi-surse

 

Monsson, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din Romania, si-a anuntat interesul si pentru alte tipuri de energie alternative in special pentru sectoarele hidro si fotovoltaic.

 

"Ca si stategie noi intentionam sa ne axam pe energie regenerabila. Avem cateva proiecte pe hidro care sunt intr-o faza incipienta, dar si un mic proiect pe solar de 1 MW. Este un proiect pilot. Avem instalat deja, in Dobrogea, 1 kW care functioneaza de mai bine de un an. Pe partea de hidro intentionam sa luam proiectele de la zero si sa le aducem la faza de "gata de construit". Partea cu modernizarea unor microhidrocentrale deja existente ar presupune sa investim multi bani, dupa care ar trebui sa le vindem sau sa le operam in regim propriu", a declarat, pentru Green Report, Andrei Muntmark, directorul comercial al Monsson Group.

Referindu-se la dezvoltarea parcurilor fotovoltaice Andrei Muntmark a subliniat ca un impediment in realizarea acestora este dat si de accesul dificil la finantare.

"Am observant ca bancile sunt foarte reticente in privinta acordarii de credite pentru fotovoltaice, deoarece riscul politic, adica riscul de a reduce certificatele verzi sau chiar de a le taia, intr-un proiect fotovoltaic este destul de mare. Costurile sunt de 2,5 - 3 milioane euro pe 1 MW instalat", a spus Andrei Muntmark.

Un alt proiect, insa pus pe hold de Monsson, este construirea unei termocentrale pe gaze in zona Ardealului, cu o capacitate totala de 200 MW, care ar trebui sa regleze productia de energie electrica din eolian.

"Centrala pe gaz a fost o idee lansata in urma cu cativa ani, dar din pacate pretul la energie nu a fost suficient de mare ca sa justifice o investitie de acest gen. De asemenea si pretul gazelor este destul de mare. La momentul acesta nu este o investitie buna si de aceea am decis sa il tinem pe hold si sa asteptam sa vedem daca pretul la electricitate creste sau scade cel al gazelor", a mai spus reprezentantul Monsson Group.

10 milioane euro cifra de afaceri si 55.000 MWh livrati in retea in 2011

Pana acum grupul a dezvoltat 2.400 MW in eolian, din care proiecte cumuland 750 MW au fost deja vandute catre Continental Wind Partners, CEZ, Petrom sau ButanGas.

"Intentia este de a avea in operare in nume propriu 200 MW. Pana cum avem 25 MW operati in nume propriu, iar cantitatera de energie electrica livrata in retea pe parcursul anului trecut a fost de 55.000 MWh. Economia de CO2 facuta cu aceasta energie verde a fost de 32 de tone", a mai spus Andrei Muntmark.

Potrivit acestuia, Monsson Group a realizat in 2011 o cifra de afaceri de 10 milioane de euro.

10 din cele 50 de turbine au fost instalate in parcul eolian Pantelimon

Cea mai recenta investitie demarata de Monsson in sectorul eolian este parcul Pantelimon. Potrivit directorului comercial al Monsson Group, in aceasta locatie au fost instalate 10 turbine dintr-un total de 50.

Acesta a mai spus ca lucrarile vor fi incheiate in vara acestui an. Productia parcului eolian va produce electricitate pentru circa 100.000 de gospodarii si va reduce emisiile cu 360.000 de tone de dioxid de carbon pe an.

Peste 900 de MW instalati in 2012

Proiecte eoliene anuntate pentru anul in curs vor adauga in Sistemul Energetic National peste 900 de MW. Astfel, potrivit estimarilor Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), Holrom ar trebui sa inaugureze 16 MW in zona localitatilor Deleni si Fagarasu, Global Wind Power a anunta inaugurarea a cinci ferme eoliene in zona Dobrogei si Galati, cu o capacitate totala instalata de 154 MW.

De asemenea, EDPR pregateste parcurile eoliene de la Vutcani si Sarichioi de 24 MW, respectiv 33 MW, precum si parcul eolian de la albesti cu o capacitate de 28 MW.

Pe langa centralele eoline situate pe raza localitatilor Mireasa (5 MW) si Vulturul (5MW), Monsson a anuntat in cursul acestei saptamani o noua investitie de 250 milioane de euro in parcul eolian Pantelimon cu o capacitate de 150 MW si care va fi finalizat la jumatatea acestui an. Cel mai important proiect care va fi dat in folosinta in 2012 este cel al CEZ de la Cogealac care va avea o capacitate de 252 MW.

In estimarea AREE, IMA Partners impreuna cu Verbund ar trebui sa finalizeze 100 MW in Casimcea, Topolog si Daieni, iar Iberdrola 80 de MW pe raza localitatii Mihai Viteazu. De asemenea, alte doua proiecte anuntate pentru 2012 sunt cele ale companiilor Enel, 48 MW in zona Banatului, si Martifer, 34 MW instalati la Babadag.

"La finele anului 2013 estimam o capacitate instalata cuprinsa intre 2.500 si 3.000 MW. In 2013 vom depasi tari ca Austria si Grecia care au avut un avans considerabil, insa nu au aceleasi conditii favorabile", a declarat, pentru Green Report, consultantul Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, Ionel David.

Potrivit consultantului AREE, in 2011 au fost instalati 520 MW, iar capacitatea totala eoliana instalata in Romania se ridica la 982 MW.

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 845125
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova