Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Romania, fara specialisti in energie verde
Romania, fara specialisti in energie verde
27.10.2011  
Accesări: 946   
imprimare

 

http://www.green-report.ro/stiri/romania-fara-specialisti-energie-verde

 

Romania nu are tehnicieni pregatiti pentru a a construi sisteme de energie verde, este concluzia specialistilor care participa astazi la Conferinta „Energy Investement Day".

 

Directorul executiv al asociatiei Geoexchange, Doina Cucueteanu, a explicat, pentru Green Report, ca o meserie precum cea de instalator, chiar daca exista in nomenclatorul din Romania, are un sens mult prea larg pentru a include si specificul energiilor verzi.

„Noi am organizat anul trecut singurul curs din Romania pentru proiectantii de sisteme geotermale si pentru instalatorii de sisteme cu pompa de caldura. Au fost in total 70 de cursanti", afirma Doina Cucueteanu.

Chiar si acesti cursanti, desi acum sunt instruiti, nu sunt certificati in domeniu, pentru ca Romania nu are inca o procedura de certificare specifica energiilor verzi.

Situatia este insa mult mai grava si nu se refera doar la energia verde, ci la intregul sector al constructiilor.

„In Romania, nu mai exista zugravi, zidari, faiantari. Nu mai exista o scoala de meserii", a avertizat Adrian Zamfirache, reprezentantul Henkel Romania.

Din aceasta cauza se ajunge la situatii in care o lucrare de constructii are „un audit bun, un proiect bun, dar calitatea manoperei lasa de dorit. Se castiga niste licitatii de o firma care nu are experienta in domeniu, iar aceasta firma da lucrarile in subantrepriza. Astfel se pierde foarte mult din buget, ceea ce se rasfrange asupra calitatii lucrarilor", explica reprezentantul Henkel.

Recomandarile firmelor de consultanta aduc uneori grave prejudicii

Lipsa de specialisti nu se refera, din pacate, doar la meseriasi, ci si la cei care ar trebui sa-i coordoneze.

„S-a constatat ca nu toate companiie care se declara de consultanta in domeniu au competenta necesara. In consecinta, recomandarile acestora aduc uneori grave prejudicii", recunoaste Manuela Draghicescu, director executiv al Asociatiei Patronale „Noi surse de energie".

Rezolvarea situatiei din Romania ar putea veni de la un proiect european, adaptat pentru Romania, care a fost prezentat de reprezentantul Institutului Urban-Incerc, Horia Petran.

Proiectul se intituleaza „Calificarea fortei de munca in domeniul eficientei energetice si al utilizarii energiei regenerabile".

Proiectul se lanseaza oficial la 1 noiembrie 2011. In primele 6 luni, proiectul va realiza o "radiografie" in domeniul constructiilor „pentru a stabili necesarul de forta de munca calificata, in vederea atingerii tintelor energetice pentru 2020", a explicat Petran.

Rezultatele studiului vor fi transmise, pe de-o parte, Ministerului Economiei si Ministerului Mediului, „responsabile de eficienta energetica", precum si Ministerului Educatiei, si Ministerului Muncii care coordoneaza pregatirea profesionala, a declarat Horia Petran pentru Green Report.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 848755
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova