Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Orhei Vit îşi optimizează consumul de energie cu ajutorul MoSEEF .
Orhei Vit îşi optimizează consumul de energie cu ajutorul MoSEEF .
05.08.2011  
Accesări: 1125   
imprimare

 

http://eco.md/index.php?option=com_content&view=article&id=1849:orhei-vit-ii-optimizeaz-consumul-de-energie-cu-ajutorul-moseef-&catid=101:companii&Itemid=472

 

Întreprinderea din Orhei, care consuma până în prezent 18,002 MWh anual în procesul de producere şi-a modernizat sistemul de asigurare cu energie  astfel încât economia va constitui 24% la consumul gazului natural şi 24% la energia electrică. Emisiile de CO2 de asemenea vor scădea cu 24% ceia ce constituie 714 tone pe an. Investiţiile totale de peste 850 mii euro vor fi rambursate în perioada de până la 4 ani.

Irina VICOL

 

Orhei Vit a solicitat finanţarea Liniei de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova MoSEFF (lansată de BERD) pentru schimbarea cazanelor pe abur în condiţiile scumpirii permanente a resurselor energetice fiind impusă să găsească soluţii pentru eficientizarea energetică. Modernizarea întreprinsă la Orhei-Vit , în condiţiile creşterii preţurilor la energie, va contribui la micşorarea considerabilă  a cheltuielilor legate de cel mai costisitor proces tehnologic-producerea aburului.
Modernizarea constă în instalarea a 3 cazangerii pentru aburi, două de tip EG-504-2 cu un randament de producere de 7,8 tone de abur/oră şi cazangerie de tip EOG-354-1 cu un randament de 5 tone de abur/oră produse de compania Clayton of Belgium N.V.- unul din liderii mondiali în domeniu.
Alexandru Bilinkis, preşedinte al Consiliului Director a determinat că modernizarea întreprinderii este una din direcţiile principale de dezvoltare a Orhei- Vit. Acest fapt a permis companiei posibilitatea de a fi şi în continuare pionerul tehnologiilor performante în domeniul industriei alimentare. Orhei-Vit, liderul pe piaţa moldovenească şi unul din principalii exportatori de produse finite din domeniul sucurilor, nectarelor şi conservaţiilor din fructe şi legume a investit în ultimii 5 ani investiţii în valoare totală de peste 5 milioane euro.
MoSEFF constituie Linia de Finanţare pentru Eficienţa Energetică din Moldova lansată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BERD).În prezent, companiile din Republica Moldova folosesc in medie de 3 ori mai multă energie per unitate de producţie în comparaţie cu întreprinderile din UE. Preţurile la resursele energetice importate în Moldova se apropie de cele europene şi au o tendinţă de creştere permanentă, ceea ce reduce competitivitatea producţiei moldoveneşti atât de piaţa internă, cât şi pe cea externă. Ca rezultat al crizei economice întreprinderile din Moldova întâlnesc dificultăţi în modernizarea echipamentului învechit şi ineficient, din cauza lipsei de capital, şi sunt limitate în obţinerea creditelor. Din aceasta cauză acest împrumut este foarte atractiv.
Pe parcursul unui singur an aproximativ 60 de companii moldoveneşti din industria alimentară, de prelucrare a lemnului, agro-industrială, precum şi construcţie, IT şi altele au aplicat pentru participare la proiectul MoSEFF.
Aproximativ 18 întreprinderi deja au obţinut împrumuturi pentru implementarea a circa 35 de proiecte. 12 proiecte mici şi mijlocii au fost finalizate în 2010 şi la începutul anului 2011. Valoarea creditelor variază de la câteva mii până la 2 milioane de euro. Au fost deja aprobate credite MoSEFF în valoare de aproximativ 8 milioane euro şi granturi de circa 1,26 milioane euro. Proiectele aprobate pot duce la o economie de energie de aproximativ 102,000 MWh energie primară şi reducerea emisiilor de CO2 cu 27,400 tone. Perioadele de recuperare investiţiilor în cadrul MoSEFF sunt de 3-7 ani. În unele proiecte capitalul investit poate fi rambursat chiar şi în mai puţin de 2 ani.  După auditul independent al proiectelor finalizate, efectuat de către compania austriacă ALLPLAN, aceste întreprinderi pot primi un grant ce constituie 10-20% din împrumutul MoSEFF. Valoarea grantului depinde de cantitatea de energie economisită şi reducerea de emisii de CO2.
Creditele în cadrul facilităţilor de finanţare BERD sunt emise prin intermediul a 3 bănci partenere ale linei de finanţare MoSEFF- Moldova-Agroindbank, Moldinconbank şi Banca Comercială Româna. Asistenţă tehnica este oferită gratuit întreprinderilor de către compania germană de consultanţă Fichtner, în cooperare cu experţii locali. Co finanţarea pentru efectuarea auditelor energetice şi a unei planificări detaliate este posibilă în cadrul programului TAM-BAS al BERD în Moldova.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 849973
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova