Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Poluarea va costa România miliarde de euro
Poluarea va costa România miliarde de euro
27.11.2009  
Accesări: 774   
imprimare
http://www.monitorulbt.ro/Economic/2009-11-27/Poluarea+va+costa+Romania+miliarde+de+euro

Banca Mondială estimează la 6,1 miliarde de euro costul pe care România îl va suporta până în 2015 pentru conformarea la angajamentele de mediu ale Uniunii Europene şi la 12,5 miliarde de euro până în 2020, potrivit unui raport realizat de Centrul Român de Politici Europene (CRPE) publicat ieri. "Până în prezent, România nu a avut politici şi poziţii coerente în UE (...). Dar ţintele asumate de UE ni se vor aplica şi nouă, iar strategia europeană implică deja costuri pentru România", se arată în raportul CRPE. Potrivit documentului, contribuţia României la obiectivele generale ale UE ar consta în creşterea cotei energiei regenerabile, precum şi în proiecte de eficienţă energetică în clădiri rezidenţiale, în industrie şi transport.

Analiza avertizează şi că unele dintre unităţile de generare de energie electrică (de la Turceni, Rovinari etc) vor trebui să fie închise treptat din cauza emisiilor de oxizi de azot şi dioxid de sulf, dacă nu vor fi făcute investiţii pentru ca acestea să funcţioneze "curat", şi vor trebui să plătească pentru emisiile suplimentare de CO2.
Negocierile între statele membre UE nu s-au încheiat cu un acord ferm în ce priveşte angajamentele financiare de ajutor pentru ţările sărace. Comisia Europeană ar fi preferat un acord prin care UE să ajute ţările în curs de dezvoltare cu 1,5 miliarde de euro în perioada 2010-2012 şi 15 miliarde de euro anual pentru intervalul 2013-2020, însă Germania a susţinut că este prematur să se facă angajamente ferme înainte de a vedea la Copenhaga cu cât sunt dispuse să contribuie alte state dezvoltate. De altfel, există neînţelegeri şi în cadrul UE, după ce vechii membri preferă principiul "poluatorul plăteşte", iar noii membri, printre care şi România, consideră că ar trebui plătit în funcţie de averea fiecărui stat membru.
 

 

Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 851993
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova