Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Se ieftinesc turbinele eoliene
Se ieftinesc turbinele eoliene
08.02.2011  
Accesări: 662   
imprimare
http://www.green-report.ro/stiri/se-ieftinesc-turbinele-eoliene

Preturile turbinelor eoliene au scazut anul trecut la sub un milion de euro pe megawat, pentru prima data din 2005, potrivit Bloomberg.

Contractele pentru turbine semnate in ultimele sase luni ale anului 2010, cu livrarea anul acesta, au avut un pret mediu de 980.000 de euro pe megawat. In 2009, contractele aveau o valoare medie de 1,06 milioane de euro pe megawat, in timp ce varful a fost in 2008 si 2007, cand pretul pe megawat a fost de 1,21 milioane de euro.
“Intarzierile in finantarea proiectelor au dus la scaderea cererii de turbine eoliene in 2010, care s-a tradus intr-o supracapacitate pe unele piete, cum ar fi cea din SUA si Spania”, a dcelarat autorul raportului Bloomberg, Eduardo Tabbush. “Acest lucru va afecta producatorii si furnizorii de componente. Cu toate acestea, piata energiei eoliana este mai competitiva decat oricand”, a adaugat el.
Puterea instalata anul trecut in parcurile eoliene a scazut cu 7% la nivel mondial fata de anul anterior, din cauza scaderii cererii de electricitate in statele mai putin dezvoltate si a dificultatii cu care dezvoltatorii au obtinut finantare, potrivit Consiliului Global al Energiei Eoliene. In acelasi timp, energia eoliana a inceput sa se extinda rapid si in afara pietelor bogate, a adaugat Consiliul.
Costul generarii de energie eoliana in majoritatea zonelor cu vant puternic a scazut la sub 69 de dolari pe megawat ora, in conditiile in care energia produsa in centralele pe carbune costa 67 de dolari pe megawat ora, iar in centralele de cogenerare pretul ajunge la 56 de dolari.
Toti producatorii au folosit politici de rpeturi agresive, unele contracte ajungand la sub 900.000 de euro pe megawat. Piata din SUA a oferit cele mai mici preturi, cu o medie de 930.000 de euro pe megawat.
Elaborarea raportului a inceput in 2009, folosind informatii si din anii anteriori. Preturile nu au mai scazut atat de mult din 2005, cand subventiile oferite de Spania si Germania au influentat piata. Inainte, preturile erau mai mici, insa era vorba de o piata de nisa, a adaugat Tabbush.
 

 

Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 849630
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova