Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / EADS vrea sa capteze energie solara prin satelit
EADS vrea sa capteze energie solara prin satelit
14.12.2010  
Accesări: 702   
imprimare
http://www.green-report.ro/stiri/eads-vrea-sa-capteze-energie-solara-prin-satelit

In cel mult zece ani, consumatorii europeni de electricitate ar putea folosi energie solara captata prin satelitii aflati in spatiu si convertita in curent electric cu ajutorul unor instalatii amplasate pe Pamant, relateaza cotidianul „Le Monde”.

Proiectul apartine celei mai mari companii spatiale europene, EADS Astrium, care a anuntat ca, din 2020, ar putea sa furnizeze caldura de la Soare, ce va fi concentrata prin raze laser, trimisa pe Pamant si convertita in electricitate.
„Deocamdata, cu acest tip de electricitate nu vor fi alimentate marile aglomerari urbane, care au deja retele bine puse la punct, ci localitatile izolate”, explica Robert Laine, directorul tehnic al Astrium.
Specialistii de la Astrium spun ca energia de la soare va putea fi folosita mai ales in zonele lovite de catastrofe, in spitalele de campanie sau pentru instalatiile de desalinizare a apei.
„Cel mai simplu lucru pe care l-am putea face in acest moment ar fi a adaptam un satelit existent, iar prima demonstratie ar putea fi facuta cu ajutorul satelitului de telecomunicatii Alphasat.
Astfel, pe Pamant, ar putea fi adusi cu ajutorul undelor infrarosii cativa kilowatti de caldura produsa in spatiu. Daca gasim finantare acest lucru ar putea fi posibil in sapte sau opt ani”, a declarat directorul Astrium.
Captatoare de patru ori mai performante
Proiectul Astrium pare fezabil si destul de simplu de pus in practica. Asta doar la prima vedere!
Astfel, gratie unei oglinzi cu un diametru de 3,5 metri, satelitul va redirectiona o raza infrarosie cu diametrul de 20 de metri ce va tinti panourile solare plasate pe sol. Puterea calorica a fiecarui panou poate sa atinga 300 kW, cu care pot fi incalzite zeci de case.
Celulele fotovoltaice adaptate de Astrium pentru captarea razelor infrarosii permit convertirea in electricitate a 60% din caldura solara, in vreme ce panourile solare actuale au o capacitate de convertire de doar 15%.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 847152
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova