Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Electrica SA vrea să acceseze fonduri europene pentru proiectele pe energie regenerabilă
Electrica SA vrea să acceseze fonduri europene pentru proiectele pe energie regenerabilă
23.10.2009  
Accesări: 1266   
imprimare
http://www.cotidianul.ro/electrica_sa_vrea_sa_acceseze_fonduri_europene_pentru_proiectele_pe_energie_regenerabila-101600.html

Furnizorul şi distribuitorul de energie electrică Electrica SA lucrează la documentaţia necesară pentru a putea accesa fonduri europene pentru proiectele sale privind producţia de electricitate din surse regenerabile, a declarat vineri pentru NewsIn directorul general al companiei, Ioan Folescu.

"În prezent, pregătim documentaţie, pe care vrem să o trimitem forurilor europene până în primăvara anului viitor. Sperăm să ne aprobe aceste finanţări. Este vorba strict de proiectele pe eolian, cele trei parcuri, a căror investiţie totală s-ar putea ridica la circa 150 milioane euro. Comisia Europeană oricum nu va putea aproba decât finanţarea a maxim 60% din fiecare proiect în parte", a spus Ioan Folescu.

Directorul general al companiei spunea, în urmă cu o săptămână, că Electrica va începe anul viitor lucrările de construcţie-montaj la primul său proiect de producţie electricitate din surse regenerabile cu o capacitate de 50MW.

"Pe eolian, avem trei proiecte de câte 50MW fiecare, în diverse stadii de dezvoltare, două în judeţul Constanţa şi unul în judeţul Galaţi.

Fiecare dintre aceste proiecte necesită o investiţie de câte circa 100 milioane euro, potrivit estimărilor noastre de acum. Unul este în asociere cu o companie, iar celelalte două le facem singuri", a declarat Ioan Folescu într-un interviu pentru agenţia NewsIn.

Acesta a precizat că proiectul din comuna Chirnogeni, judeţul Constanţa, este cel mai avansat. Acesta se va întinde pe 100 hectare şi în luna martie 2010 se încheie studiul de fezabilitate pentru el.

Cel de-al doilea proiect din judeţul Constanţa, din comuna Săcele, este în asociere cu Holrom, care deţine terenul ce depăşeşte 100 hectare. Potrivit participaţiei orientative, Electrica va avea 55% din acest proiect, iar Holrom 45%. Pentru acest proiect, studiul de fezabilitate urmează să fie finalizat în luna noiembrie acest an, a spus Ioan Folescu.

Cel de-al treilea proiect pe eolian se află în comuna Frumuşiţa din judeţul Galaţi. Acesta se va întinde pe 75 hectare, iar în prezent se fac măsurătorile de vânt, măsurători pentru care stâlpul a fost montat în urmă cu un an. Pentru acest proiect, în prezent se desfăşoară un studiu de pre-fezabilitate, care va fi gata în noiembrie.

"Este posibil ca anul viitor să începem lucrările pentru construcţii-montaj pentru două dintre aceste proiecte, nu numai pentru unul, dacă totul merge conform planurilor. În 2010, vom aloca pentru început circa 20 milioane euro pentru etapele pe care vrem să le parcurgem anul viitor în privinţa acestor proiecte. Oricum, şi până acum s-au cheltuit nişte bani în diverse studii şi cercetări în aceste obiective", a menţionat Ioan Folescu.

Directorul general al Electrica a mai spus totodată că anul viitor va lansa şi licitaţia pentru turbinele eoliene necesare acestor proiecte.

Electrica SA şi-a propus realizarea unor capacităţi de producţie din surse regenerabile de circa 375MW pentru acoperirea necesarului de certificate verzi din surse proprii, respectiv 150MW din energie eoliană, 200MW din biomasă şi 25MW din hidroenergie. În prezent, aceste proiecte sunt la faza de studiu de fezabilitate.

Prin filialele de distribuţie şi cele de furnizare din Transilvania şi Muntenia (Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud, Electrica Muntenia Nord), precum şi prin filiala Electrica Serv, Electrica deserveşte aproximativ 5 milioane clienţi. Acţionarul majoritar al Electrica SA este Ministerul Economiei.

La nivel de grup, societatea a avut în 2008 o cifră de afaceri de 5,9 miliarde lei şi un profit brut de 1,5 miliarde lei.

Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 849446
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova