Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Robin Barnett : „Folosirea energiei eoliene, o soluţie pentru economia din România”
Robin Barnett : „Folosirea energiei eoliene, o soluţie pentru economia din România”
28.10.2009  
Accesări: 1231   
imprimare
http://www.ecomagazin.ro/robin-barnett-%e2%80%9efolosirea-energiei-eoliene-o-solutie-pentru-economia-din-romania%e2%80%9c/

Ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, spune că Regatul Unit este pe primul loc la nivel mondial în ceea ce priveşte obţinerea de energie eoliană pe mare. De asemenea, diplomatul susţine că guvernul britanic investeşte miliarde de lire sterline în transportul ecologic. Englezii vor putea primi în curând subvenţii de câte 5.000 de lire sterline pentru a-şi cumpăra maşini electrice.
„Adevărul“: Câţi bani de la statul britanic se duc în fiecare an în domeniul protecţiei mediului?
Robin Barnett: În perioada 2008-2011 au fost alocate 50 de miliarde de lire sterline pentru reducerea emisiilor de carbon. Estimăm că astfel vor fi create aproximativ 900.000 de locuri de muncă eco. Din această sumă, 9 miliarde de lire sterline sunt alocate creşterii eficienţei energetice atât în sectorul public, cât şi în cel privat.
De exemplu, pot fi acordate stimulente pentru izolarea termică a instalaţiilor industriale sau se pot face reduceri de TVA la materiale ecologice. Pe de altă parte, 6 miliarde de lire sterline vor fi folosite pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă. Pentru tehnologiile verzi sunt alocate 1,7 miliarde lire sterline, iar pentru managementul deşeurilor circa 2,5 miliarde.
Cum a îmbunătăţit Marea Britanie transportul în comun, în ideea de a fi cât mai puţin poluant?
Peste 23 de miliarde de lire sterline vor finanţa programe dedicate transportului public şi sprijinirii industriei de vehicule electrice. Transportul în comun produce 20% din totalul emisiilor poluante din Marea Britanie. Prin urmare, vrem să implementăm un sistem de transport mai curat şi eficient.
De aceea, Guvernul de la Londra a publicat vara aceasta o strategie de reducere a emisiilor de carbon ce vine în completarea unui pachet anti-criză de peste 2 miliarde de lire sterline pentru sectorul auto şi al tehnologiilor „verzi“. În plus, încercăm să reducem emisiile de carbon în transportul feroviar. Oricum, acest tip de transport este mult mai „verde“ decât cel cu maşina.
Sunt mulţi biciclişti în Marea Britanie…
Da, promovăm activ şi alte mijloace de transport. Estimăm că cel puţin 60% din populaţia Marii Britanii poate folosi bicicleta pentru o cursă de maximum 15 minute ca să ajungă la gară să ia trenul. Avem un program de 5 milioane de lire sterline pentru modernizarea facilităţilor de transport cu bicicleta.
Cum veţi sprijini industria maşinilor electrice?
Guvernul britanic a lansat anul acesta o iniţiativă de a sprijini producţia şi cererea de maşini electrice şi a alocat 400 de milioane de lire sterline pentru producerea de vehicule cu emisii foarte scăzute de carbon. Din 2011, cei care vor dori să cumpere o maşina electrică vor primi o subvenţie de la stat între 2000 şi 5000 de lire sterline.
Care este cea mai exploatată resursă regenerabilă în Marea Britanie?
Cea mai mare parte a energiei regenerabile produse în Marea Britanie este eoliană şi reprezintă 35% din totalul energiilor „verzi“. Regatul Unit este lider european în producerea de energie eoliană şi pe primul loc la nivel mondial în ceea ce priveşte capacitatea eoliană instalată pe mare. Cele 1500 de turbine eoliene de pe teritoriul britanic produc energie pentru 900.000 de locuinţe!
Cât de important este sectorul privat pentru dezvoltarea durabilă?
Am spus dintotdeauna că şi în acest domeniu, cheia o reprezintă parteneriatele de tip public-privat. Guvernele pot decide cadrul legislativ, dar companiile au responsabilitatea de a pune în practică recomandările autorităţilor. Mai mult, ele pot beneficia de pe urma acestora. Sunt convins că cei care vor fi primii la start în trecerea la o economie „verde“, cu emisii reduse de carbon, vor avea numai de câştigat.
„Normele de mediu sunt neglijate de unii constructori români“
Ce proiecte „verzi” aţi derulat în ţara noastră?
Colaborăm strâns cu România în domeniul energiei şi al luptei împotriva încălzirii globale. Derulăm consultări bilaterale în contextul negocierilor internaţionale pentru un acord global asupra schimbărilor climatice. Sperăm ca acest post-Kyoto să fie agreat la Copenhaga, în luna decembrie.
Vreau să menţionez iniţiativa naţională finanţată de Ambasada britanică în 2008 şi întitulată “Tineri ambasadori împotriva schimbărilor climatice”. Elevi de gimnaziu au realizat campanii de conştientizare pe această temă şi cele mai bune încercări au fost premiate. Şcolile trebuie implicate cât mai mult în astfel de iniţiative, pentru că educaţia în domeniul protecţiei mediului înconjurător poate începe la orice vârstă.
Cum vedeţi situaţia spaţiilor verzi şi a „rechinilor“ imobiliari din România?
Domeniul construcţiilor este mai strict reglementat în Marea Britanie. Bucureştiul şi alte oraşe mari ale României sunt în plină dezvoltare, se construieşte mult şi uneori sunt neglijate normele de mediu. Recomand o abordare care să implice dezvoltarea durabilă şi protejarea mediului înconjurător.
Arhitectul-şef al Londrei a vizitat recent Bucureştiul şi a vorbit despre viziunea sa privind rezolvarea unora dintre problemele majore ale Capitalei, cum ar fi traficul. Există şi exemple pozitive, ca de exemplu mobilizarea publică pentru protejarea Parcului Bordei. Mă bucur că acest spaţiu verde nu a dispărut, iar eu profit de orice ocazie pentru a face o plimbare în zonă.
Profil Robin Barnett
Este ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti din iunie 2006. Anterior, a lucrat la Varşovia, mai întâi la începutul anilor ’80, în timpul regimului comunist, apoi ca şef adjunct de misiune, din 1998 până în 2001, când Polonia a devenit membru NATO şi se pregătea pentru integrarea în UE.
Barnett a lucrat ca diplomat şi la Viena, unde a contribuit la negocierea Tratatului Forţelor Convenţionale din Europa, şi în cadrul misiunii britanice la Naţiunile Unite din New York. Printre hobby-urile sale se numără filmele, muzica, gătitul şi călătoriile. Este suporter de o viaţă al echipei de fotbal Manchester United şi preşedinte al Transylvania Impalers, organizaţie ce face demersuri pentru introducerea cricket-ului în România.
“Turbinele eoliene de pe teritoriul britanic produc suficientă energie pentru aproape un milion de locuinţe! ” Robin Barnett - ambasadorul Marii Britanii


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 849482
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova