Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / ANRE: Energia curata ar putea creste cu 30% pretul electricitatii in Romania, pana in 2017
ANRE: Energia curata ar putea creste cu 30% pretul electricitatii in Romania, pana in 2017
29.11.2010  
Accesări: 886   
imprimare
http://www.green-report.ro/stiri/anre-energia-curata-ar-putea-creste-cu-30-pretul-electricitatii-romania-pana-2017

Indeplinirea tintei asumate de tara noastra pentru anul 2020 privind productia de energie din surse regenerabile ii va face pe romani sa plateasca cu pana la 30% mai mult pentru factura la energie in 2017, potrivit vicepresedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

Prezent la conferinta ”Energie verde” organizata de Business Magazin, reprezentantul ANRE a mentionat ca evolutia pretului energiei va fi influentata de piata certificatelor verzi, avand ca efect o crestere cu pana la 33 euro/MWh in 2017, fata de pretul actual.
”Ne-am asumat in fata Comisiei Europene o tinta de 24% energie din surse regenerabile care include energia termica si combustibilii utilizati in transport. Bugetul estimat acestei schema pana in 2020 este de peste 10 miliarde de euro, suma ce va fi platita de consumatorul roman pentru atingerea acestei tinte. Vor fi cresterile de pret ce vor crea probleme inclusiv consumatorilor industriali”, a mai spus Zoltan Nagy-Bege.
Avize pentru 5.000 MW
Potrivit unei estimari a ANRE pana in anul 2020, inclusa in Planul National de Actiune in domeniul producerii de energie din surse regenerabile, in Romania se vor instala aproape 5.000 MW, din care cea mai mare parte (aproximativ 60%) vor proveni din proiectele de energie eoliana.
Totusi, situatia investitiilor este inca incerta, in conditiile in care Legea 220/2008 privind promovarea energiei din surse regenerabile nu se poate aplica in totalitate.
”Este adevarat ca am depasit termenul de aprobare al unor reglementari, dar in maximum doua saptamani vor fi aprobate. Toata lumea se intreaba ce se intampla cu schema de sprijin. Nu se aplica pentru ca are nevoie de avizul CE. Astazi vom definitiva ultimul set de raspunsuri catre CE. Personal, nu cred ca vom putea aplica schema mai devreme de luna mai, anul viitor, pentru ca este un proces foarte birocratic. Legea are cateva probleme iar CE va mai avea cu siguranta intrebari”, a reprezentantul ANRE.
Facturi mai mari incepand cu 2013
Potrivit previciunilor Ministerului Economiei, plata emisiilor de CO2 de catre producatori va fi resimtita de consumatori incepand cu anul 2013. ”Impactul achizitionarii de permise de emisii in pretul final va avea efecte din 2013, pentru ca pana atunci producatorii primesc o serie de certificate cu titlu gratuit. In urma cu 2 ani am realizat o estimare a impactului certificatelor in pretul final. Depinde foarte mult de cat va fi pretul tonei de CO2. La un pret de 35 euro/tona - pretul pe MWh va ajunge la 27 euro”, a explicat directorul pentru politici energetice din Ministerul Economiei, Alexandru Sandulescu.
El a apreciat ca in anii urmatori productia de carbune va scadea, tehnologiile se vor schimba si vor fi mai performante, iar investitiile in proiecte de exploatare a gazului natural vor creste.
Potrivit datelor Ministerului Economiei, anul acesta au existat 419 cereri pentru fonduri structurale destinate proiectelor de energie din surse regenrabile. ”Se solicitau doua miliarde euro pentru aceste proiecte. Din ele au ramas putin peste 300, care urmeaza sa intre in evaluarea economica ce se face cu un consultant strain si in circa patru luni vom avea lista completa a contractelor de cofinantare”, a mai spus Sandulescu.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 847379
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova