Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Productia de energie verde ar putea scumpi electricitatea in 2011
Productia de energie verde ar putea scumpi electricitatea in 2011
27.10.2010  
Accesări: 782   
imprimare
http://www.green-report.ro/stiri/productia-de-energie-verde-ar-putea-scumpi-electricitatea-2011

Energia produsa din surse eoliene ar putea duce la o crestere cu 2% a pretului final al electricitatii in 2011, a declarat miercuri presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ion Lungu, intr-o conferinta de presa comuna cu firma de avocatura CMS Cameron McKeena, anunta Mediafax.

"Pentru 2011, influenta energiilor regenerabile ar insemna o crestere de 2% a pretului final al electricitatii", a spus Lungu, afirmand ca anul viitor este prognozata o productie de 1,5 TWh de energie din surse regenerabile.
Potrivit acestuia, influenta surselor regenerabile in pretul final al energiei era in 2005 de doi bani pe MWh, iar in 2009 a ajuns la 1,21 lei pe MWh.
In 2010 influenta in pret va ajunge la 2,85 lei pe MWh, iar in 2011 ar putea fi intre sapte lei si 14 lei pe MWh, in functie de numarul de certificate verzi acordate pentru productia de energie din surse regenerabile.
"Energia regenerabila este o necesitate pe termen lung, avand in vedere ca resursele conventionale se epuizeaza", a afirmat Lungu.
Pana la noua miliarde euro din energie verde
Romania poate atrage intre sapte si noua miliarde euro in sectorul energiilor regenerabile, a spus Gabriel Sidere, managing parter in firma internationala de avocatura Cameron Mckeena.
"Acum sunt instalati 320 MW in eoliene. Problema este cum ajungem la circa 3.000 MW. Investitiile pana la 3.000 MW pot ajunge pana la sase miliarde de euro. Ce s-a realizat pana acum este foarte putin, comparativ cu Bulgaria", afirmat Sidere.
El a adaugat ca problema care "impieteaza" realizarea acestor investitii este cadrul de reglementare.
Directorul Dispecerului de energie din cadrul Transelectrica, Marian Cernat, a afirmat ca transportatorul de energie are in diverse stadii de avizare peste 31.000 MW in turbine eoliene.
"Sunt convins ca nu se vor instala toti acesti MW. Pentru sistemul nostru energetic, din calculele noastre, putem accepta undeva la 3.000 MW eolieni. Nu suntem impotriva centralelor eoliene, dar acestea trebuie facute durabil", a spus Cernat.
Potrivit lui Cernat, o masura de stimulare a investitiilor in energii regenerabile este stimularea consumului de energie in economia romaneasca.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 851230
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova