Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Avem nevoie de o strategie realista pentru regenerabile
Avem nevoie de o strategie realista pentru regenerabile
16.07.2010  
Accesări: 932   
imprimare
http://www.green-report.ro/stiri/avem-nevoie-de-o-strategie-realista-pentru-regenerabile

La doar 32 de ani, Razvan Nicolescu a fost numit vicepresedinte al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER). Romania ocupa astfel o pozitie strategica in cadrul noii institutii create la nivelul UE, care va juca un rol important in domeniul reglementarii pietei europene de energie. Intr-un interviu acordat „Green Report”, reprezentantul roman din Consiliul de Administratie al ACER vorbeste despre necesitatea cooperarii statelor membre in domeniul energetic.

Interviu de Raluca Petrescu
Ce rol va avea Agentia Europeana de Cooperare a Autoritatilor de Reglementare in domeniul Energiei si de ce este nevoie de acest organism?
Rolul agentiei este de a impulsiona procesul de creare a unei piete europene competitive de energie electrica si gaz natural. Este nevoie ca aceasta institutie sa eficientizeze cooperarea autoritatilor nationale de reglementare si sa solutioneze disputele transfrontaliere unde agentia are competenta decizionala.
Parerea mea este ca aceasta institutie europeana se va transforma intr-un reglementator unic european, iar autoritatile nationale de reglementare vor disparea in aproximativ zece ani.
Cand va functiona efectiv agentia si care sunt principalele ei obiective?
Am desemnat recent directorul executiv (Alberto Potoschink, fost CEO al operatorului de piata italian - n.r.) si a inceput procesul de recrutare de personal. Practic, ACER trebuie sa fie functionala din luna martie 2011. As mentiona doua obiective importante. Unul este legat de gasirea unor solutii care sa faciliteze conectarea la sistemele de transport al energiei electrice produse din surse regenerabile (in special eolian) si monitorizarea functionarii pietelor nationale. Agentia va prezenta rapoarte privind functionarea pietelor nationale, iar acest lucru va ajuta in special tari ca Romania, in care atentia nu este, din pacate, concentrata catre crearea unei piete competitive, ci doar catre mentinerea unui sistem ineficient de protectie sociala prin pret si a unor practici de favorizare a unor agenti economici in detrimentul altora. O astfel de politica nu este sustenabila, efectele se vor vedea pe termen lung, si cei afectati vor fi consumatorii.
Ce avantaje ar putea avea Romania prin existenta unui reprezentant in Consiliul de Administratie al ACER?
Avantajul cel mai mare este ca putem demonstra ca romanii pot fi competitivi in functii de decizie la nivel european si ca putem contribui la procesul de elaborare a politicilor europene intr-o maniera foarte activa.
In ce va consta activitatea dumnevoastra ca membru in Consiliul de Administratie al ACER si vicepresedinte al agentiei?
Consiliul de Administratie conduce din punct de vedere administrativ institutia, iar eu, impreuna cu fostul ministru al economiei din Polonia, Piotr Wozniak, am fost alesi sa coordonam pentru urmatorii doi ani functionarea acestui board al agentiei. Nu este o slujba permanenta. Ne vom intalni de cinci-sase ori pe an si vom lua numai decizii administrative. Deciziile de reglementare sunt luate de celalalt board al agentiei – cel al reglementatorilor, unde sunt reprezentate toate cele 27 de autoritati nationale de reglementare, sub conducerea Lordului John Mogg, presedintele Autoritatii de Reglementare din Marea Britanie.
Cum ati fost nominalizat, mai ales ca aveti doar 32 de ani?
Am fost propus de catre ministrul economiei, Adriean Videanu, si ales in urma unui vot exprimat de cei 27 de ambasadori ai statelor membre UE. Ministrul Videanu a avut curajul sa desemneze un candidat foarte tanar, avand incredere in mine ca pot castiga un loc pentru Romania intr-o competitie ce se anunta dificila. Pana la urma, calculul a fost corect, desi nu a fost usor deloc. Am fost doisprezece candidati, concurand pe cinci locuri, trei dintre cei doisprezece fiind la momentul respectiv ministri in functie. In urma votului ambasadorilor Uniunii Europene, m-am clasat pe primul loc, obtinand un mandat de sase ani.
In alegere a contat faptul ca eram cunoscut in mediul de la Bruxelles, ca mi-am facut cunoscuta viziunea despre directiile de dezvoltare a agentiei, dar si faptul ca am fost sprijinit foarte mult de Ministerul roman al Afacerilor Externe. Ulterior, am fost ales de ceilalti membri ca vicepresedinte al Consiliului de Administratie, cu un mandat de doi ani.
Ati fost timp de trei ani, in perioada 2006-2008, reprezentantul Romaniei la UE pe probleme de energie, fiind implicat in negocierea pachetului energie-schimbari climatice. Credeti ca Romania isi poate atinge tinta de crestere a ponderii energiilor regenerabile de la 17,8%, cat e acum, pana la 24% in 2020?
In negocierile pentru acest pachet, am reusit sa obtin pentru Romania cel mai mic procent obligatoriu de crestere dintre toate statele membre - 6,2%. Este important acest lucru, pentru ca obiectivele asumate de statele membre sunt obligatorii si nerealizarea lor va atrage amenzi foarte mari in anul 2020.
Chiar daca procentul de crestere este cel mai mic, acesta nu va fi usor de realizat de tara noastra. Este nevoie de o strategie coerenta si realista de promovare a energiilor regenerabile. Dezvoltarea trebuie sa se faca simultan cu incurajarea dezvoltarii unor industrii autohtone de componente.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 969709
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova