http://www.realitatea.net/dioxidul-de-carbon-a-jucat-un-rol-important-in-modificarea-climei--de-a-lungul-timpului_719299.html
Climatul de la tropice din ultimele 2,7 milioane de ani s-a schimbat odată cu creşterea şi retragerea calotelor glaciare de la Polul Nord, potrivit unui nou studiu al Universităţii Brown.
Descoperirea subliniază legătura între Epocile de Gheaţă şi schimbările de temperatură ale oceanelor din zona tropicelor. Oamenii de ştiinţă conchid că dioxidul de carbon a avut un rol major în modificarea climatului de pe Terra, începând cu Epocile de Gheaţă şi până acum.
"Nu ştim însă de ce există această legătură. Răspunsul se află în oceane, suntem siguri", a declarat Timothy Herbert, cercetător la Universitatea Brown.
Echipa de cercetare a analizat mostre din stratul aflat sub fundul oceanului, din patru zone tropicale: Marea Arabiei, Marea din Sudul Chinei, Pacificul de Est şi Oceanul Atlantic ecuatorial.
Sedimentele luate de pe fundul oceanului arată că climatul de la tropice a ţinut a oglindit ciclurile Epocilor de Gheaţă în ultimele 2,7 milioane de ani, iar CO2 a avut cel mai important rol.
Cercetătorii s-au îndreptat direct către aceste zone întrucât ele orchestrează cantitatea de apă din atmosferă, precipitaţiile din întreaga lume precum şi concentraţia vaporilor de apă, predominanţi în efectul de seră.
Experţii au reuşit să afle temperatura oceanelor din ultimele 3,5 milioane de ani studiind rămăşiţele chimice ale organismelor marine care au trăit în aceste zone. Începând cu acum 2,7 milioane de ani, geologii au descoperit că temperatura oceanelor a scăzut cu 1-3 grade în timpul fiecărei Epoci de Gheaţă, atunci când calotele glaciare se întindeau în emisfera de nord, iar cantitatea de dioxid de carbon absorbit de oceane s-a intensificat cu fiecare eră glaciară.
"Se pare că schimbările dioxidului de carbon a fost cel mai important motiv al modificării temperaturilor", a spus Herbert.
Studiu lor aduce noi întrebări. De ce CO2 a început să joace un rol major acum 2,7milioane de ani şi de ce a modificat intensitatea şi frecvenţa epocilor de gheaţă, de la 41.000 de ani la 100.000 de ani.