Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Cât costă energia soarelui la o casă
Cât costă energia soarelui la o casă
03.06.2010  
Accesări: 745   
imprimare
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cat-costa-energia-soarelui-la-o-casa-897174.html

Un sistem fotovoltaic care asigură 60% din necesarul de electricitate al unei familii ajunge la 16.000 euro.
 
O familie din cartierul bucureştean Pipera şi-a instalat un sistem fotovoltaic, care îi asigură anual aproximativ 60% din necesarul de electricitate. Diferenţa este extrasă din reţea.
Investiţia a fost ridicată, de circa 16.000 de euro, dar îi asigură autonomie vara, când se întrerupe furnizarea de energie în zonă. În momentul în care reţeaua este supraîncărcată şi au loc pene de curent, panourile îi asigură tot necesarul de energie („sistem de backup”).
„Sistemul permite funcţionarea tuturor aparatelor dintr-o locuinţă în cazul întreruperii alimentării cu energie electrică”, spune Florin Fleşeriu, administratorul firmei LP Electric Systems. Sistemul este format din 10 panouri fotovoltaice, care au o putere de 1,75 KW şi acoperă o suprafaţă de 12 metri pătraţi. Noaptea se foloseşte energia stocată în acumulatori.
Iarna, producţia este de trei-patru ori mai mică

În lunile iulie-august, sistemul produce la capacitate maximă, respectiv 234 KWh pe lună (7,6 KWh/zi), ceea ce asigură circa 80% dintr-un consum lunar de 280 KWh/lună, de exemplu.
Comparativ, în octombrie, producţia scade la 177 KWh, în decembrie, la 81 KWh, în martie urcă la 165 KWh, iar în iunie - la 218 KWh, potrivit estimărilor firmei. Per ansamblu, media anuală este de 171 KWh/lună, iar într-un an producţia totală se ridică la 2.053 KWh. „Iarna e invers, îşi ia 70% din reţea, pentru că producţia panourilor fotovoltaice este de 3-4 ori mai mică”, a completat Fleşeriu.
Cei care doresc să îşi monteze astfel de sisteme fotovoltaice trebuie să ştie că nu vor primi niciun fel de subvenţii de la stat. Ministerul Mediului speră ca pe 30 iunie să demareze programul „Casa Verde”, dar va acorda subvenţii doar persoanelor fizice care îşi instalează panouri solare (pentru apă caldă, nu electricitate) - maximum 6.000 de lei.
Pe de altă parte, în curând românii îşi vor putea cumpăra şi panouri fotovoltaice asamblate în România, la Satu-Mare, unde ieri s-a inaugurat cea mai mare fabrică şi mai avansată tehnologic din Europa de Est. Anual, vor ieşi pe poarta fabricii 250.000 de panouri, cu puteri între 225 şi 250 W. Cea mai mare parte a producţiei va merge la export, unde piaţa este mai atractivă.

 

Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 969733
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova