Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Ministerul Economiei sustine "rezonabil" energia eoliana
Ministerul Economiei sustine "rezonabil" energia eoliana
29.04.2010  
Accesări: 869   
imprimare
http://www.green-report.ro/stiri/pministerul-economiei-sustine-quotrezonabilquot-energia-eolianap

In Romania exista proiecte pentru constructia de turbine eoliene cu o capacitate totala de 23.000 MW, cantitate mult prea mare in raport cu capacitatea de preluare in sistem a energiei. Chiar daca responsabilitatea dezvoltarii retelei apartine Ministerului Economiei, ministrul de resort, Adriean Videanu, enunta „sprijinul neconditionat pentru energiile regenerabile”, dar le aminteste producatorilor ca sistemul are limite si trebuie dezvoltat "rezonabil".

"Va invit la proiecte care isi demonstreaza viabilitatea. Toate institutiile statului vor sprijini productia de energie regenerabila, dar unele proiecte au, datorita birocratiei, mici sincope. Vom sustine neconditionat energiile regenerabile, dar in anumite limite rezonabile care sa asigure siguranta sistemului", a afirmat Videanu, prezent la un seminar organizat de Ziarul Financiar, potrivit Mediafax.
„Vorbire in pustiu”
Transelectrica, operatorul national de transport de energie electrica din Romania, este institutia responsabila cu marirea capacitatii de preluare a energiei din surse regenerabile. Potrivit presedintelui Terra Mileniul III, Lavinia Andrei, exista posibilitatea de a accesa fonduri structurale pentru acest fel de proiecte, dar nimeni nu face nimic.
Nemultumiri exista si in tabara dezvoltatorilor de surse de energie. „Este vorbire in pustiu pentru ca Ministerul Economiei este exact autoritatea care trebuie sa se ocupe ca reteaua sa faca fata”, explica Jean Constantinescu, directorul Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie.
Cine da spaga mai mare se racordeaza
Legislatia incoerenta din domeniul energiilor regenerabile face ca initiatorul unui proiect sa treaca pe la autoritatile locale, agentii guvernamentale si alte institutii care nu isi cunosc sarcinile.
„Toata legislatia este incoerenta si da nastere la interpretari, dar situatia putea fi clarificata daca se anunta de la inceput care este capacitatea de preluare a sistemului. Este mai usor sa se mentina o situatie ambigua pentru ca spagile sunt mai mari, iar cine da suma mai mare se racordeaza”, a declarat pentru Green Report presedintele Asociatiei Terra Mileniul III.
UE recomanda Romaniei sa deschida un birou unic, care sa gestioneze proiectele pentru energiile regenerabile. „In Germania exista acest birou si perioada de obtinere a avizelor este de sub sase luni, in timp ce in Romania ajunge si la trei ani. In aceste conditii este normal ca firmele care dezvolta proiecte sa le vanda”, afirma Lavinia Andrei.
Cu toate acestea, Ministrul Economiei ridica problema speculatorilor. „Nu vom sprijini speculantii, adica pe cei care vand proiecte investitorilor. Sa vina investitorii", a spus Videanu. El a mai adaugat ca sustine ideea ca Guvernul sa poata emite in vacanta parlamentara ordonante de urgenta pentru sustinerea proiectelor de energie regenerabila.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 969832
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova