http://www.green-report.ro/stiri/promenvirotec-solutiile-pentru-schimbarile-climatice-stau-mana-autoritatilor-localep
Schimbarile climatice se resimt la nivel global, insa rezolvarea este la nivel local, este concluzia la care s-a ajuns astazi in cadrul conferintei “Schimbari climatice - initiative locale. Solutii concrete pentru Romania”, desfasurata in cadrul expozitiei de mediu Romenvirotec. Conferinta a fost organizata de catre Asociatia Romana de Mediu.
“Inundatiile si secetele sunt doar cateva dintre efectele directe ale incalzirii globale. De autoritatile locale depinde rezolvarea, care pot scrie proiecte pentru care sa primeasca finantare europeana”, explica Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru Administratie, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din camera Deputatilor. Barbu a adaugat ca deocamdata, in comisie, se analizeaza daca cele 8 regiuni de dezvoltare, stabilite ca o conditie de pre-aderare, indeplinesc toate criteriile pentru primirea fondurilor europene disponibile din 2013.
“Sunt regiuni cu porformante scazute, exemplu cele din nord-estul tarii si regiuni care au o performanta buna, de exmplu Bucuresti-Ilfov. Din 2013 vom putea primi fonduri europene pentru dezvoltare doar pentru entitatile de tip 2, adica regiuni si nu pentru cele de tip 3, adica judetele. In doua-trei luni vom finaliza discutiile si vom face public raportul. Este cert faptul ca avem o organizare faramitata, iar cheltuielile bugetare sunt mult mai mari din acesta cauza.”, explica Sulfina Barbu.
Conferinta de astazi a pornit de la premisele filmului “Atlasul de mediu”, realizat de Agentia Europeana de Mediu. Production prezinta o serie de probleme de mediu locale cauzate de schimbarile climatie,c dar si solutiile practice implementate deja in comunitati de pe tot globul. Solutiile conduc la reducerea impactului activitatilor umane si ameliorarea starii mediului inconjurator.
Expozitia internationala de echipamente si tehnologii pentru protectia mediului Romenvirotec gazduieste anul acesta 101 firme participante din Romania, dar si din alte sapte tari europene: Austria, Danemarca, Franta, Germania, Italia Marea Britanie si Olanda.
Principalele domenii care vor fi prezentate anul acesta sunt prevenirea poluarii aerului si apei, protectia solului, prevenirea poluarii fonice, reciclarea deseurilor, salubrizarea, tehnologii de masurare si control, sanatatea si siguranta muncii, managementul resurselor de energie neconventionala si protectia impotriva inundatiilor.