http://www.green-report.ro/stiri/pue-trebuie-sa-investeasca-mai-mult-eficienta-energetica-locuintelorp
Uniunea Europeana trebuie sa mareasca bugetele alocate pentru eficienta energetica a locuintelor. Aceasta este solicitarea pe care eurodeputata PSD Adriana Ticau a facut-o joi in plenul Parlamentului European.
"Solicit (...) CE si statelor membre sa creasca bugetele alocate pentru eficienta energetica a locuintelor, iar la revizuirea la mijloc de termen a utilizarii Fondurilor Structurale sa adopte masurile necesare pentru a asigura o mai buna absorbtie a cotei de 4% din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) pentru eficienta energetica a locuintelor. Astfel va deveni posibila cresterea acestei cote in perioada 2014-2020", a declarat Adriana Ticau.
150 de milioane de lei - eficientizarea pe 2010 in Romania
In Romania, eficientizarea energetica a locuintelor are un buget de 150 de milioane de lei anul acesta, a declarat, pentru Green Report, un reprezentant al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. “Singurul program pe care (Ministerul -n.r.) il deruleaza pe zona eficientizarii energetice a cladirilor este programul de reabilitare termica a blocurilor. Aici avem un buget, anul acesta, de 150 milioane de lei deocamdata, bugetul ministerului, bani care vor fi investiti in finalizarea lucrarilor de reabilitare termica incepute anul trecut. Proiecte noi nu sunt”, a explicat, pentru Green Report, sursa citata.
Autoritatile locale din Capitala desfasoara, de asemenea, programe de reabilitare termica pentru eficientizarea energetica a locuintelor. In Sectorul 1, spre exemplu, 4.500 de familii locuiesc in prezent in blocuri reabilitate termic. Primaria desfasoara acest program gratuit.
„La Sectorul 1 s-au gasit solutii, avem un program, se numeste ‚Programul national de reabilitare termica’. Am identificat surse de finantare a acestuia si suntem in discutii cu Banca Europeana pentru Investitii (BEI) pentru obtinerea unei linii de credit pentru finantarea exclusiva a eficientizarii energetice a cladirilor”, a declarat, pentru Green Report, Alexandru Ichim, purtator de cuvant al primarului Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman.
“Masura eficientizarii energetice a cladirilor este una benefica din toate punctele de vedere, o masura anticriza care duce la reducerea cheltuielilor la energie si incalzire, o masura estetica ce ne ajuta sa scapam de acele blocuri cenusii si ofera locuri de munca si venituri la bugetul central. Beneficii sunt si pentru protectia mediului pentru ca nu mai exista acele pierderi de caldura care inseamna in esenta poluare”, a adaugat acesta.
2,7 milioane de locuri de munca pana in 2020
Potrivit eurodeputate Adriana Ticau, investitiile in dezvoltarea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon vor ajuta UE sa treaca peste criza financiara si pot crea aproximativ 2,7 milioane de locuri de munca, pana in 2020.
„UE trebuie sa investeasca in initiative europene pentru energii regenerabile si introducerea acestora in reteaua electrica europeana, in biocarburanti si in transportul ecologic. Rezultate rapide pot fi obtinute prin investitii in orasele inteligente si in eficacitatea energetica a cladirilor, in special a locuintelor”, a explicat deputata europeana.
Adriana Ticau este vicepresedinta Comisiei de transport si turism a PE (TRAN) si membra a Comisiei de industrie, cercetare si energie (ITRE), iar declaratia sa a avut loc in cadrul dezbaterii intrebarii orale privind "investitiile in dezvoltarea de tehnologii cu emisii reduse de carbon.