http://www.green-report.ro/stiri/pue-asigura-asistenta-financiara-de-24-de-miliarde-de-euro-pentru-tarile-saracep
Tarile UE vor asigura asistenta financiara initiala rapida de 2,4 de miliarde de euro in perioada 2010-2012 pentru tarile in curs de dezvoltare, potrivit strategiei prezentate marti de Comisia Europeana. CE a anuntat ca va elabora o analiza a politicilor concrete care ar trebui implementate pentru a reduce emisiile tarilor membre cu 30% si pentru a dezvolta piata internationala a carbonului.
Contributia Romaniei este de 5 milioane de euro pe an, in intervalul 2010-2012, potrivit declaratiilor facute la mijlocul lunii februarie de Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.
Strategia prezentata marti de CE propune ca UE sa treaca imediat la implementarea Acordului de la Copenhaga, incheiat in decembrie anul trecut. Negocierile in cadrul ONU reincep in aprilie, iar urmatorul summit este programat pentru luna decembrie, la Cancun, Mexic.
„Voi invita urmatorul Consiliu European sa sprijine aceasta strategie tinand seama totodata de consultarile ulterioare pe care, la rugamintea mea, Comisarul Hedegaard le va desfasura cu principalii parteneri internationali”, a explicat presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.
Comisia recunoaste ca divergentele de opinii dintre tari ar putea duce la intarzierea adoptarii unui acord pana in 2011. „Evident, nimeni nu si-ar dori mai mult decat mine sa putem solutiona toate problemele la conferinta din Mexic, insa din pacate acest lucru este prea putin probabil, avand in vedere semnalele care ne parvin din capitalele mai multora dintre principalele tari producatoare de emisii”, a declarat Connie Hedegaard, Comisarul european pentru politici climatice.
Acordul de la Copenhaga prevede mentinerea cresterii temperaturii globale la maximum 2 grade Celsius, dar nu are caracter obligatoriu pentru semnatari si nu a fost adoptat in unanimitate. In plus, documentul nu stabileste tinte obligatorii de reducere a emisiilor pentru statele dezvoltate si nu specifica sursa fondurilor de finantare pentru statele in curs de dezvoltare.