Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL INTERNAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Clima României se schimbă deja, potrivit cercetătorului ONU, Roxana Bojariu
Clima României se schimbă deja, potrivit cercetătorului ONU, Roxana Bojariu
18.02.2010  
Accesări: 148   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare
http://www.realitatea.net/clima-romaniei-se-schimba-deja--potrivit-cercetatorului-onu--roxana-bojariu_700857.html

Încălzirea climatică a devenit recent chiar subiect de scandal: meteorologii sunt învinuiţi că nu mai nimeresc prognozele, iar cercetătorii de la ONU că manipulează informaţiile în favoarea schimbărilor climatice. Scepticii spun că încălzirea nu există, însă oamenii de ştiinţă ne demonstrează că avem de-a face cu o reală problemă.

Valul de frig din această iarnă a fost exact ce le trebuia scepticilor climatici pentru a afirma fie că încălzirea globală nu există, fie că a luat o pauză. Însă cercetătorul român la ONU, Roxana Bojariu, ne atrage atenţia să nu facem confuzie între vreme şi climă.
"Vremea este ceea ce simţim noi în fiecare zi, azi şi mâine, ceea ce resimt organele noastre. Clima este ceea ce poate fi observat de-a lungul deceniilor şi ea nu este făcută dintr-un singur fenomen", a declarat Roxana Bojariu pentru REALITATEA.NET.  O iarnă mai friguroasă nu înseamnă că nu există încălzire globală, este un singur fenomen. Dacă iernile cu valuri de frig se vor repeta de-a lungul a mulţi ani, abia atunci vom putea vorbi de o schimbare a climei.
Încălzirea globală are loc şi este dovedită ştiinţific prin înregistrarea şi studierea istoriei climatice înregistrate, din secolul 19 până acum: cercetătorii arată că tendinţa ultimilor 30 de ani este de încălzire.
Pe baza estimărilor, şi nu prognozelor care sunt realizate pentru maxim 14 zile,  se pare că anul 2010 va fi unul dintre cei mai  calzi din istoria înregistrată, la nivel global. Până acum, recordurile de căldură au fost obţinute în anii 1998, 2005 şi 2007. Anul 2010 ar putea ajunge la nivelul celui din 2005,  însă acestea sunt estimări, iar diverşi factori ar putea să schimbe situaţia, subliniează Roxana Bojariu. Cercetătorul ne arată că dacă, de exemplu,  va exista o puternică erupţie vulcanică, anul nu se va mai face atât de cald, întrucât cenuşa vulcanică împrăştiată prin atmosferă nu va lăsa radiaţiile să treacă.
În România, schimbările climatice se fac deja resimţite: temperaturiile medii au crescut uşor, iar precipitaţiile au început să devină mai rare vara, mai ales în zonele extracarpatice, spune Roxana Bojariu. Aceasta va fi o adevărată problemă, pentru că în ţara noastră cantitatea cea mai mare de precipitaţii se înregistrează pe timpul verii.
Frecvenţa şi intensitatea valurilor de caldură şi ale secetelor vor creşte, însă o dată cu ele se vor înregistra mai multe precipitaţii abundente într-o perioadă scurtă de timp, răspunzătoare pentru inundaţii. Prin urmare, vor creşte fenomenele extreme.
Primăvara tinde să vină mai devreme, iar vara să dureze mai mult. Încălzirea globală se resimte altfel de la regiune la regiune, mai mult sau mai puţin, din cauza specificului local. "Clima României se schimbă deja", atrage atenţia cercetătorul.
"Din punct de vedere climatologic, România, şi mai ales partea de sud a ţării, este din ce în ce mai vulnerabilă la fenomenul de deşertificare. Climatic, există condiţiile, dar deşertificarea depinde şi de alţi factori, precum de natura solului sau de intervenţia omului", a precizat Roxana Bojariu. "Dacă oamenii vor gestiona bine situaţia, atunci deşertificarea nu va apărea sau va fi în proporţii mai mici", atenţionează cercetătorul ONU.
Roxana Bojariu le transmite scepticilor climatici şi oamenilor care spun că nu "cred" în existenţa încălzirii globale să se informeze, întrucât doar astfel vor reuşi să înţeleagă ce se întâmplă.
"Nu este vorba de credinţa în ceva, este vorba de  aflarea informaţiilor ştiinţifice, să citească, să se documenteze şi să îşi facă o opinie informată", transmite cercetătorul ONU.
 
•    Cercetătoarea Roxana Bojariu este implicată în redactarea Raportului IV al Grupului de Lucru Interguvernamental asupra Schimbarilor Climatice al ONU (IPCC)

 

Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase:
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 967736
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova