Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / CADRUL INTERNAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Liderii UE au renuntat la ambitiile pentru Copenhaga
Liderii UE au renuntat la ambitiile pentru Copenhaga
09.12.2009  
Accesări: 145   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_18953/Liderii-UE-au-renuntat-la-ambitiile-pentru-Copenhaga.html

Liderii UE au renuntat definitiv la ideea obtinerii unui acord cu valoare legala la conferinta dedicata schimbarilor climatice de la Copenhaga. Intr-un proiect de concluzii ale Consiliului European care are loc intre 10 si 11 decembrie, liderii europeni vor cere doar un plan pe sase luni pentru a ajunge la un acord definitiv dupa summitul ONU.

In concluziile vazute de EurActiv se arata: "Acordul ar trebui sa duca la finalizarea unui instrument cu valoare legala, de preferinta in decursul a sase luni de la conferinta de la Copenhaga."
Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, ar fi declarat pe 8 decembrie unei televiziuni franceze ca nu va exista un acord cu valoare legala la Copenhaga pentru ca multe tari nu sunt pregatite.
Desi se stia de mai mult timp ca termenul-limita pentru ajungerea la un acord final cu valoare de obligatie va fi depasit, se parea totusi ca se va ajunge la un acord legal care sa stabileasca partile esentiale ale unui cadru. Printre aceste componente ale unui acord cadru ar fi fost reducerile ambitioase de emisii pentru tarile industrializate, masuri de reducere din partea tarilor in curs de dezvoltare, resurse financiare si tehnologice si o structura echitabila pentru administrarea fondurilor.
Dar proiectul de concluzii ale Consiliului pare sa conduca la ideea ca si acordul cu obligatii politice va fi vag. Totusi, Consiliul European aduce aminte cu fermitate ca "acordul de la Copenhaga ar trebui sa includa prevederi pentru actiuni imediate, incepand cu 2010".
Oferta UE ramane "conditionata" de angajamentele inaintate de alte tari. Uniunea este pregatita sa treaca la o reducere de 30% a emisiilor, pana in 2020, in comparatie cu nivelurile din 1990, "cu conditia ca alte tari dezvoltate sa se angajeze la reduceri comparabile de emisii si ca tarile in curs de dezvoltare sa contribuie in mod adecvat, in conformitate cu responsabilitatile si capabilitatile lor relative."
Trecerea de la 20% la 30% nu este

deci clar stabilita, iar UE nu a indicat nisi valoarea ajutorului pe care este pregatita sa il ofere tarilor in curs de dezvoltare. Finantarea cu "start rapid", pentru perioada 2010-2012 este prevazuta in document, dar sumele raman incerte.
In octombrie, liderii UE anuntasera informal suma de 100 de miliarde de euro anual pentru finantarea reducerilor si adaptare pentru tarile sarace.
- Acest articol in engleza
- Acest articol in franceza
- Acest articol in germana
Intre timp, la Copenhaga...
Negocierile privind acordul pentru limitarea incalzirii climatice devin din ce in ce mai tensionate la Copenhaga. Se pun la indoiala metodele utilizate de specialistii GIEC, grupul de experti privind climatul.
Diferitele rapoarte, sintezele studiilor realizate de diversi climatologi din intreaga lume sunt utilizate ca referinta in termeni de reevaluare a incalzirii globale pentru negocierile din prezent. Or, ele fac obiectul criticilor si ca forma, dar pe alocuri si ca fond.
Nu este vorba despre contestarea propriu-zisa a incalzirii climatice in cadrul negocierilor, ci a metodelor de calcul si deci a rezultatelor astfel obtinute, care servesc ca baza a negocierilor.
(RFI)


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
Comentarii Adaugă comentariu
Nume, Prenume *:
E-mail:
Comentariu * caractere rămase:
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 968789
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova