Procedura de colectare a proiectelor finanţate din Fondul pentru Eficienţă Energetică a fost lansată. Decizia a fost luată vineri, 6 iulie, în cadrul şedinţei Consiliului Fondului de Eficienţă Energetică, prezidată de Ministrul Economiei,Valeriu Lazăr.
Grupul ţintă al proiectelor ce vor fi finanţate în acest an sunt instituţiile de menire socială-grădiniţe, şcoli, spitale din proprietatea publică, dar şi privată. Referitor la coraportul sectorului public şi cel privat în totalul de finanţare, Lazăr a precizat că "Acesta este un fond care are menirea de a stimula proiectele ce vizează dezvoltarea, iată de ce trebuie să ajutăm sectorul public să consume mai puţină energie, întrucât impactul este unul destul de important, o economie de 30-40 la sută, dar totodată să creăm cerere pentru sectorul privat şi astfel - locuri de muncă şi salarii".
Printre criteriile de selectare a proiectelor sunt: atingerea eficienţei energetice maxime cu costuri minime, utilizarea tehnologiilor de eficientizare a consumului de energie şi contribuţia beneficiarilor cu cel puţin 20 la sută din sursele proprii. Limitele de finanţare vor fi cuprinse între 50 mii lei şi 3 mil. lei.
Precizăm că Fondul pentru Eficienţă Energetică are scopul de a susţine Programului național pentru eficiență energetică până în anul 2020. Resursele financiare ale Fondului pentru anul curent constituie 100 mil. lei și vor fi suplinite anual, cu surse din bugetul de stat şi alte surse.