Prima Contact Harta
 Română  English
 
 
Prima / Noutati / Romania, potential solar de invidiat, dar neexploatat
Romania, potential solar de invidiat, dar neexploatat
15.11.2011  
Accesări: 805   
imprimare

 

http://www.green-report.ro/stiri/romania-potential-solar-de-invidiat-dar-neexploatat

 

Investitiile in regenerabile, un motor inca neturat al refacerii economice

 

Potentialul de investitii in energii regenerabile al Romaniei este de circa 5 miliarde de euro, insa, deocamdata, aceasta cifra ramane un deziderat al economiei nationale, dar care ar putea deveni realitate undeva la orizontul anului 2015. Totusi, au aparut deja semne bune pentru ca impulsul asteptat atat de potentialii investitori, cat si de autoritati, ar putea veni din partea legii de sprijinire a investitiilor in energii regenerabile, lege, recent adoptata de Guvernul Romaniei. Aceasta ar putea da o mana de ajutor prin acordarea de stimulente sub forma certificatelor verzi, deschizand astfel apetitul finantatorilor pentru sprijinirea investitiilor in zona energiilor regenerabile.

Luate separat, segmentul cel mai de succes al energiilor regenerabile in Romania este cel eolian. Acesta a atras, prin proiecte dezvoltate, pana acum, din partea unor institutii de profil, finantari de aproximativ 370 de milioane de euro, iar viitorul nu pare sa ingusteze plaja de finantare pentru acest segment. Din punctul de vedere al institutiilor de finantare, energia eoliana a avut cea mai mare crestere a capacitatii instalate in UE in ultimii 10 ani fiind deja o tehnologie consacrata, familiara. De asemenea, microhidrocentralele au avantajul celei mai mari durate de viata a tehnologiei, iar un astfel de proiect bine dezvoltat are sanse mari de finantare.

 

Incepand de astazi, va prezentam noul numar al revistei Green Report: Energia regenereaza Romania

 

Romania, potential solar de invidiat, dar neexploatat

Sapte luni din an, razele soarelui stralucesc cu putere, mai ales pe litoralul Marii Negre, in Dobrogea si in Oltenia, iar acest lucru ar putea ajuta Romania sa devina un jucator important pe piata energiei solare, alaturi de Germania, Spania ori Franta, care se afla in top. Tara noastra se situeaza in zona europeana B de insorire, ceea ce ofera avantaje reale pentru exploatarea energiei solare.

In iunie, panourile solare duduie
Nivelul de radiatii din Romania este foarte bun comparativ cu cel al altor tari cu climat temperat, iar diferentele, in functie de zona geografica, sunt foarte mici. Radiatia solara pe teritoriul Romaniei atinge valorile maxime in iunie, 1,49 kWh/ m2/zi, minimele fiind inregistrate in luna februarie, 0,34 kWh/ m2/zi.
Romania se imparte in trei zone principale de insorire. Zona rosie, aproximativ 1.650 kWh/mp/an, corespunde Olteniei, Munteniei, Dobrogei si sudului Moldovei. Zona galbena, 1.300-1.450 kWh/mp/an, include regiunile carpatice si subcarpatice ale Munteniei, toata Transilvania, partea de mijloc si de nord a Moldovei, Banatul, iar zona albastra, 1.150-1.300 kWh/mp/an, regiunile de munte.

Numai 2 MW, capacitate instalata
Deocamdata energia solara este aproape neexploatata, tara noastra situandu-se, in 2010, pe locul 20, cu o capacitate instalata de 2 MW, intr-un clasament realizat de PV-NET, o retea europeana constituita din reprezentantii industriei fotovoltaice.
Energia solara este inepuizabila, ecologica si aproape gratuita. Obtinerea ei nu implica instalatii de prelucrare sau transport al resurselor, inainte de utilizare, costurile panourilor solare sau fotovoltaice fiind semnificativ mai reduse in comparatie cu pretul produselor petroliere, care creste vertiginos.
Ideea utilizarii panourilor solare consta in recuperarea caldurii de la soare si transformarea acesteia in energie folosita mai ales pentru obtinerea apei calde menajere. Energia soarelui poate fi utilizata si pentru alimentarea cu energie electrica a unor consumatori izolati, cu ajutorul panourilor fotovoltaice, cu consumuri mici de energie, potentialul exploatabil prin sisteme fotovoltaice in Romania fiind apreciat la 1.200 GWh/an.

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima   Contact   Harta
vizitatori: 965286
sus
B2B and B2C solutions , Branding & Graphic Design Services,Website Design and Development , E-Commerce Systems,Software Application Architecture and Development,Multimedia solutions , 2D/3D modeling & animation solutions,Video & Post Production Creat de Trimaran
 
Profilul energetic al tarii   /   Cadrul legislativ   /   Studii de caz   /   Profiliurile INP/CN   /   Planuri de afaceri   /   Constientizare   /   Publicaţii   /   Noutati
Tel. +373 22 232247   /  Fax. +373 22 232247

Adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chisinau, Republica Moldova