http://www.green-report.ro/stiri/8-investitori-germani-cauta-parteneri-romani-pentru-proiecte-de-energie-regenerabila
Opt companii germane si-au anuntat intentia de a participa la proiecte de producere a energiei regenerabile alaturi de parteneri romani, in cadrul unui eveniment organizat vineri de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.
Firmele germane sunt interesate sa cumpere proiecte aflate in diferite stadii sau sa participe la dezvoltarea acestora alaturi de companii romanesti.
Atentia investitorilor germani se indreapta in special catre sectorul solar si fotovoltaic, destul de neglijat in Romania, in pofida potentialului pe care il are tara noastra. La cautare sunt si proiectele de energie eoliana, care ar putea beneficia de tehnologia performanta din Germania.
”Vrem sa cumparam proiecte de producere de energie solara si eoliana aflate intr-un stadiu avansat, aproape de finalizare, la care putem participa cu tehnologia, insa nu foarte mari, pentru a limita riscurile”, a declarat pentru ”Green Report” Carsten Corino, general manager la Corino Energy.
Firma germana activeaza in dezvoltarea, achizitia, exploatarea si vanzarea parcurilor eoliene si fotovoltaice, asigurand transferul tehnologic in domeniul energiilor regenerabile si distribuind turbine eoliene si sisteme fotovoltaice.
In Romania, compania intentioneaza sa cumpere ferme solare cu capacitati de 1-5 MW. Pentru parcurile eoliene, capacitatea optima este de 25 MW, folosind turbine de 2.5 MW. De asemenea, firma cauta parteneri pentru productia miniturbinelor EasyWind6 si a tehnologiei SunOyster.
Energia fotovoltaica este pe val
Firmele romanesti care vor sa investeasca in producerea energiei fotovoltaice se pot asocia si cu Vario Green Energy, companie ce a intrat recent pe piata din Slovacia si intentioneaza sa patrunda si pe cea din Romania.
”Cautam parteneri romani pentru parcuri fotovoltaice si acoperisuri dotate cu panouri solare si fotovoltaice. Ne intereseaza proiecte cu o capacitate de 5 MW sau mai mari. Obiectivul este sa punem in comun potentialul pe care il avem: companiile din Romania au teren si cunosc legislatia, iar noi aducem know-how si calitatea tehnologiei. Surprinzator, am gasit deja companii cu care sa continuam discutiile”, a declarat Martin Kocher, managing director al companiei Vario Green Energy.
Si firma Juwi este interesata de proiectele de energie fotovoltaica, cu capacitati de 1-5 MW. ”In prezent detinem in portofoliu proiecte de bioenergie, parcuri si centrale fotovoltaice si vrem sa acoperim acest segment si in Romania”, a declarat Peter Rosel, director de vanzari al Juwi.
Compania cauta subcontractori romani pentru diverse operatiuni - proceduri legale, licente, contracte, oferind expertiza si oportunitati de finantare.
”Acesta a fost primul contact cu potentialii parteneri din Romania si sper sa gasim parteneri, desi stiu ca exista niste probleme cu normele de aplicare a legii pentru promovarea energiei din surse regenerabile”, a mai spus Rosel.
Investitorii asteapta finalizarea Legii 220
Reprezentantii companiilor germane prezente la intalnirea organizata de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana sunt de parere ca Romania ofera in prezent oportunitati de business in sectorul energiei regenerabile.
Singura problema care sta in calea investitiilor pare sa ramana incapacitatea Guvernului de a rezolva problemele Legii 220 privind promovarea energiei din surse regenrabile. Desi este in vigoare din anul 2008, legea se aplica partial, fara norme de aplicare, starnind nemultumirea investitorilor.
”In acest moment legislatia romaneasca nu e pregatita pentru investitii si mai ales proiectele solare nu functioneaza inca, dar speram ca Legea 220 si normele de aplicare vor deveni in curand operationale, in ceea ce priveste facilitatile pentru investitori si certificatele verzi acordate”, a declarat Carsten Corino.
Potrivit acestuia, sistemul certificatelor verzi folosit de Romania pentru promovarea energiei din surse regenrabile este mai putin eficient decat cel folosit de Germania.
”Nu stiu nicio piata cu certificate verzi care sa functioneze mai bine decat sistemul feed-in-tariff care ofera conditii mai bune in special pentru companiile mai mici, ceea ce permite existenta mai multor jucatori pe piata”, a mai spus Corino.