http://www.infonews.ro/stire/491280-schimbarile-climatice-pe-masa-pe.html
Parlamentul European reunit în sesiune plenară trebuie să voteze marţi, 24 noiembrie, o rezoluţie referitoare la schimbarea climei. Vot ce intervine cu trei săptămâni înainte de summit-ul ONU de la Copenhaga, unde Statele Unite, ţara care poluează cel mai mult planeta va propune un obiectiv cifrat de reducere a gazelor cu efect de seră.
E ceea ce a anunţat un înalt responsabil al administraţiei americane. O veste bună ce a venit însă concomitent cu una proastă : concentraţia majorităţii gazelor cu efect de seră se apropie de "scenariul pesimist" al oamenilor de ştiinţă, mai precis al grupului internaţional de experţi în schimbarea climei. E avertismentul lansat luni de Organizaţia Meteorologică Mondială, care a precizat că veştile nu sunt deloc bune, concentrarea de gaze cu efect de seră continuând să crească într-un ritm mai rapid.
Se confirmă chiar tendinţa unei creşteri exponenţiale, a subliniat alarmat Michel Jarraud, secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, adaugând că trebuie acţionat "cât mai repede cu putinţă".
Concentraţia de CO2, principalul gaz cu efect de seră de origine umană a sporit din 1750 - deci din epoca preindustrială - cu 38%, contribuind de atunci cu 63% la creşterea efectului de seră în atmosferă. În ultimii cinci ani, această contribuţie a trecut chiar la 86%.
Concentraţia de metan, alt gaz cu efect de seră a crescut şi ea simţitor în ultimii ani. La Copenhaga, cele 191 de ţări invitate - plus Danemarca, ţara gazdă - ar trebui să găsească un acord mondial privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a înlocui Protocolul de la Kyoto, care expiră în 2012.