http://www.informatia-zilei.ro/new/2009/11/16/interes-crescut-in-jude%C8%9B-pentru-energia-regenerabila/
Pentru Programul privind producerea energiei din surse regenerabile de tipul eoliană, geotermală, solară, biomasă, hidro, a apărut Ghidul finanţatorului publicat în Monitorul Oficial 730 din 28 octombrie 2009.
Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să acceseze acest program, Elisabeta Bekessy, consilier pe programe şi proiecte locale şi internaţionale la Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, ne-a prezentat unele detalii: “Acest program cu finanţare din Fondul de Mediu are termen de depunere perioada 9 – 27 noiembrie 2009. Cum Ghidul a apărut destul de târziu, considerăm că cei eligibili nu au cum să depună acum proiect de finanţare. Îi sfătuim pe solicitanţi să nu se sperie, pentru că e prima tranşă de finanţare şi anual vor fi câte două tranşe de finanţare. Important e ca persoanele interesate să se pregătească, să aibă elaborat studiul de fezabilitate conform HG 28/2008, să respecte condiţiile din Ghid. Se pot înscrie în program cei care vor să realizeze o unitate nouă, să extindă o unitate existentă, să diversifice activitatea prin realizarea de produse noi, să achiziţioneze echipamente pentru activitatea de monitorizare continuă.
Şi până la apariţia acestor posibilităţi de finanţare existau solicitări din partea unor firme – de exemplu firme din Urziceni, Socond, Pişcolt, care se ocupă de creşterea porcilor, vacilor, vor ca dejecţiile animaliere să fie folosite pentru obţinerea de biogaz. În ce priveşte obţinerea de energie din surse eoliene, o firmă din Socond a obţinut aviz de mediu pentru construirea unui turn de monitorizare a parametrilor vântului. Pentru utilizarea resurselor geotermale, s-au făcut prospecţiuni geologice la Noroieni, unde proiectul Sanaqua a primit aviz de mediu din partea Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului şi a APM, deci se pot începe investiţiile. Apoi, la Mihăieni avem un ştrand termal interesat. La Acâş, o firmă din Italia vrea să folosească energia geotermală pentru încălzirea serelor. Pentru modernizarea ştrandului din Satu Mare o firmă a obţinut aviz de mediu, şi tot aceeaşi firmă vrea să construiască microhidrocentrale folosind energia apei de pe cursurile Tur şi Talna.”