http://www.green-report.ro/stiri/nbspcop16nbspmaratonul-negocierilor-de-la-cancun-soldat-cu-un-acord-climatic
Summit-ul climatic ONU de la Cancun s-a incheiat cu un progres modest in ce priveste masurile de lupta impotriva schimbarilor climatice. Cele 193 de state participante au cazut de acord sa creeze un nou fond de ajutorare a statelor sarace, insa au amanat dezbaterea celor mai controversate probleme pentru summit-ul de anul viitor, din Africa de Sud, reateaza Reuters.
Intelegerea, obtinuta la finele unui maraton de negocieri nocturne, cuprinde un plan al unui fond climatic care sa finanteze protectia padurilor tropicale si sa gaseasca moduri de a transfera tehnologiile curate catre tarile in curs de dezvoltare.
De asemenea, acordul intareste angajamentul luat anul trecut, la Copenhaga, care prevede strangerea unui fond de 100 miliarde de dolari anual, pana in 2020, pentru a ajuta statele sarace sa faca fata schimbarilor climatice. Documentul mai prevede o tinta de limitare a cresterii temperaturii medii globale mai mica de 2 grade Celsius comparativ cu perioada preindustriala.
“Cel mai important aspect este ca procesul multilateral a primit un impuls, dupa ce ajunsese la un nivel minim istoric. Asa ca mai putem lupta inca”, a declarat ministrul indian al Mediului, Jairam Ramesh.
Greenpeace: ”Am salvat negocierile, nu si clima”
Asteptarile in cadrul negocierilor erau scazute dupa ce presedintele american Barack Obama si alti lideri mondiali nu au reusit sa ajunga la un acord la summit-ul de anul trecut, de la Copenhaga. Nici la conferinta de anul acesta de la Cancun nu s-a semnat un acord legal obligatoriu, acesta fiind asteptat pentru summitul COP 17 de anul viitor, din Africa de Sud.
Secretarul britanic pe Energie si Clima, Chris Huhne, a declarat ca in urma conferintei de la Cancun au crescut sansele ca UE sa adopte tinte mai ambitioase de reducere a emisiilor, adica o scadere de 30% fata de nivelul din 1990, de la 20%, cat este in prezent tinta.
Printre tarile care s-au opus acordului de astazi se numara Bolivia, care ar fi dorit tinte si mai mari de scadere a emisiilor din partea statelor bogate, sustinand ca politicile de mediu ale acestora sunt responsabile de un “genocid” si cauzeaza moartea a peste 300.000 de oameni anual.
In urma discursurilor anticapitaliste ale delegatilor Boliviei, ministrul mexican al Mediului, Patricia Espinosa, a declarat ca opiniile acestora vor fi notate intr-un raport final, insa nu vor putea schimba directia acordului semnat de restul tarilor participante.
Intelegerea a fost deblocata dupa ce delegatii au amanat pentru 2011 si 2012 disputele dintre statele sarace si cele bogate privind soarta Protocolul de la Kyoto, care obliga aproape 40 de tari industrializate sa isi reduca emisiile pana in 2012.
“Conferinta de la Cancun a salvat procesul negocierilor, insa nu a salvat clima inca”, au declarat reprezentantii Greenpeace prezenti la summit-ul ONU.