http://www.realitatea.net/ghetarii-din-patagonia-si-alaska-se-topesc-mai-repede_780606.html
Conform unui raport ONU, topirea gheţarilor, un proces care datează de peste 150 de ani, s-a accelerat începând cu anii 80.
Gheţarii din Patagonia şi Alaska se topesc mult mai repede decât cei din alte părţi ale lumii, transmite AFP pe baza unui studiu al ONU prezentat la Cancun cu ocazia negocierile internaţionale pe tema schimbărilor climatice găzduite de oraşul mexican, scrie Agerpres.
Conform aceluiaşi studiu publicat de Programul pentru Mediu al Naţiunilor Unite ((PNUM), topirea gheţarilor, un proces care datează de peste 150 de ani, s-a accelerat începând cu anii 80. Ca dovadă, între 1960 şi 2003, în Patagonia şi în Alaska, gheţarii s-au retras în medie cu 35, respectiv 25 de metri. În plus, modificarea structurii gheţarilor poate afecta atât cursurile de apă, provocând inundaţii devastatoare, cât şi regimul alimentar al populaţiilor din vecinătate.
Achim Steiner, directorul executiv al PNUM, a reamintit legătura directă dintre încălzirea climatică şi topirea gheţarilor, subliniind necesitatea adoptării cât mai rapide a unor soluţii viabile de salvare a gheţarilor.
Având în vedere că pe parcursul ultimilor 40 de ani, aceste fenomene s-au intensificat, cu preponderenţă în anumite regiuni din China şi Chile, Novegia a anunţat cu această ocazie că va sprijini una dintre cele mai vulnerabile regiuni ale lumii: Himalaya.
Ministrul norvegian al mediului, Erik Solheim, a declarat că va acorda comunităţilor regionale din India, Pakistan şi China, o sumă de 12 milioane de dolari, eşalonată pe 5 ani, pentru a facilita acomodarea populaţiei locale la noile condiţii climatice provocate de topirea gheţarilor.